"Билд": Локдаунът в Германия трябва да се удължи до 31 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9375648 www.24chasa.bg
На една опашка от хора пред центъра за ваксинация срещу COVID-19 в Treptow Arena в Берлин, Германия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Германското правителство и министър-председателите на 16-те федерални провинции са се договорили за удължаване на националния локдаун до 31 януари, за да се ограничат мащабите на коронавирусната пандемия, пише немският таблоид "Билд".

Окончателното решение ще бъде взето утре, във вторник, от канцлера на страната Ангела Меркел (66 г., CDU) и 16-те управляващи провинциите.

Маркус Сьодер (53 г., от партията CDU), който е начело на Тюрингия, обяви още в неделя вечерта по „BILD Live“ следната новина: „За съжаление трябва да удължим заключването до края на януари.“ Освен това той не искаше да се ангажира с въпроса как ще продължат нещата след тази дата. И каза: "Съобразяваме се с това, което винаги сме правили".

Затворени ли са (напълно) училищата и детските заведения?

Училищата и детските заведения остават основната гореща тема за срещата на върха във вторник. През последните няколко дни бяха направени редица различни предложения, и въз основа на защитните мерки, дали особено по-малките деца могат да се върнат скоро в училищата.

Германия постигна по-голям успех от много европейски държави при контрола на коронавируса през първата епидемична вълна през пролетта. Това наложи обаче промени с идването на втората вълна.

Страната наложи втора доста по-стриктна карантина на 16 декември, като затвори училища, магазини и ресторанти. Оказа се, че частичното заключване в началото на ноември не намали особено новите инфекции.

Ето и броят на потвърдените случаи на коронавирус, който се увеличи през последните 24 часа.

През последните седем дни в Германия средно бяха регистрирани 140 новозаразени с коронавирус на 100 000 души.

Канцлерът Ангела Меркел и регионите премиери трябва да обсъдят утре възможното удължаване на мерките след досегашния краен срок - 10 януари.

"Всички с изключение на две федерални провинции подкрепят удължаване на локдауна до 31 януари", посочи пред Ройтерс правителствен източник, като уточни: "Официалното решение обаче ще бъде взето във вторник".

На 27 декември 2020 година Германия, подобно на други страни от Европейския съюз, стартира ваксиниране на населението си срещу COVID-19. Имунизацията напредва бавно.

Според RKI до неделя едва 238 809 души от 83-милионното население на Германия е получило първата доза от ваксината на "Пфейзер" и "Бионтех".