Пет нови непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/9377359 www.24chasa.bg

Индия, Мексико, Норвегия, Ирландия и Кения официално станаха днес непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на все по-засилващата се поляризация на този орган, натоварен със задачата да следи за мира и сигурността по света.

Петте страни участваха в първото заседание на съвета тази година. На него бе обсъдена работната програма, подготвена от Тунис, който е ротационен председател през януари.

Съветът за сигурност наброява 15 членове. Пет от тях са постоянни и имат право на вето - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай. Непостоянните са 10, като те се избират с двугодишен мандат на географски принцип. Всяка година се подменят половината от тях.

Новите пет непостоянни членове заменят Германия, Белгия, Доминиканската република, Индонезия и Република Южна Африка. Така през настоящата година влиянието на ЕС в Съвета за сигурност на ООН ще бъде по-малко, тъй като Норвегия не е член на блока, а Великобритания вече официалиано го напусна, отбелязва АФП.

Великобритания бе принудена да увеличи персонала си в ООН на позиции, на които досега бе представена на равнище от ЕС. Когато пък Европа трябва да се представи като единен фронт в съвета, ще са необходими повече усилия за координиране на позициите.