Счетоводни услуги: Какво трябва да знаем?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9378233 www.24chasa.bg

Едно от най-важните и отговорни задължения на всеки бизнес собственик, е да подсигури фирмата си с надеждни счетоводни услуги. Това е една сфера, в която конкуренцията е доста сериозна и на пръв поглед изборът на счетоводител не би следвало да бъде голям проблем. На практика обаче не е точно така. Една от причините е, че счетоводните услуги са бранш, в който цената е един от основните способи, с които счетоводните къщи се борят за клиенти.

В един момент, пазарът става толкова пренаситен, че ако не предлагаш най-ниската цена, той просто те изхвърля. Това води до неизбежно влошаване качеството на счетоводната услуга. Защо е така, ще разберем в следващите редове.

Цени на счетоводните услуги

Както вече отбелязахме, конкуренцията в сферата на счетоводството е силна. Разбрахме обаче и че това може да доведе до негативни последици. Когато цената на една услуга е основен коз в борбата с конкуренцията, това неминуемо води до понижаване качеството на тази услуга. Обикновено счетоводните услуги се таксуват на месечен абонамент. В момента на пазара има цени на месечни абонаменти от порядъка на 50 лева. За същия обем и сложност на работа има и счетоводни къщи, които фиксират цена от 150 лева. Три пъти по-висока цена.

И тук идва грешката на повечето от бизнесите, които търсят счетоводни услуги. Защо да дам 150 лева за нещо, за което мога да дам 50 лева? Защото, ако за едно и също нещо някой те таксува с три пъти по-малко от друг, значи някой измежду двамата може да си позволи ресурс, с който да гарантира постоянното и високото качество на счетоводните услуги, като:

- Квалифициран персонал;

- Изобщо някакъв персонал;

- Модерен счетоводен софтуер;

- Семинари и обучения за служителите си;

- Други инвестиции в бизнеса, които пряко или косвено се отразяват на вашия.

Бихме заложили, че горното може да си позволи този, който предлага по-високата цена за счетоводните услуги, които предлага.

Всеки може да се досети, че счетоводната къща, която може да си позволи изброените примерни предимства, е тази, която би трябвало да бъде в състояние да предложи и по-качествената услуга. Разбира се, винаги има и изключения. Друг е въпросът кой би разчитал бизнесът му да случи на изключение в една толкова важна и от първостепенно значение сфера като счетоводните услуги. Изборът и рискът винаги са в нашите ръце.

Счетоводни услуги в София

Досега говорихме за счетоводните услуги като цяло в България. Тук ще обърнем малко повече внимание на бранша в София. Както може да се очаква, конкуренцията на счетоводни услуги в България, е най-сериозна именно в столицата.

Въпреки че в София важат с пълна сила порядките, за които говорихме до момента, може да се каже, че в столицата бизнесите са склонни да плащат и повече за услугата, ако се уверят в нейното качество.

Представете си следния случай – имаме малък хранителен магазин в Лом и същия в София. Няма нужда да си бизнес експерт или особено интелигентен индивид, за да се досетиш, че магазинът в София би следвало да генерира в пъти по-голям оборот. Естествено е, когато един бизнес генерира повече приходи, да е склонен да плаща повече за по-качествени услуги. Разбира се, това не е общовалидно правило и следва да отбележим, че по всяка вероятност в Лом има хранителни магазини, които генерират по-голям оборот от някои такива в София.

Идеята е, че там, където има повече печеливши бизнеси, има и по-голяма вероятност цената на счетоводните услуги да е по-висока.

Защо обаче в София има цени на счетоводни услуги, които са крайно ниски и често стигат на собствениците на счетоводен бизнес просто да оцеляват?

Защото големината на пазара има както плюсове, така и своите минуси. Както се казва – за всеки влак си има пътници. Когато един пазар е толкова голям, че има място за повече играчи, то тогава неминуемо тези играчи ще трябва със зъби и нокти да се борят за клиенти. В общия случай „зъби и нокти“ означава „цена“.

И така – в София имаме най-много и най-разнообразни бизнеси, които биха били склонни да плащат повече за счетоводни услуги, но от друга страна има и много, предлагащи счетоводни услуги, които подбиват пазара с необосновано ниските си цени.

Как тогава да избера доставчик на счетоводни услуги за моя бизнес?

На първо място – никога, ама наистина никога, не се хвърляйте на най-ниската цена преди да сте проучили няколко счетоводни къщи, които са ви направили оферта за счетоводно обслужване. Не е задължително, но в общия случай ниската цена е предпоставка за недобро качество на услугата. Дебело подчертаваме, че има и изключения, но това е неприятното на изключенията – при тях няма тенденция, те са просто изключения.

По същата логика, съветваме и друго – не скачайте на счетоводна къща, само защото предлага най-високата цена на своите счетоводни услуги. Това също не е гарант за качеството на същите, а в крайна сметка това е, което търси всеки бизнес – качествени счетоводни услуги.

Преди да се спрете на счетоводна къща или счетоводител, проучете няколко такива. Сверете цените, но и се запознайте с компаниите – разберете какво е портфолиото им, опитайте се да разберете повече за техните клиенти, прочетете мнения на клиенти в интернет. Днес вече е почти невъзможно да предлагаш некачествени услуги и това да не е отразено някъде в интернет.

В заключение – цената на счетоводните услуги е важна. Тя обаче може да бъде подвеждаща – както, когато е твърде ниска, така и когато е висока. Затова, за да изберете най-добрите счетоводни услуги за вашия бизнес, винаги правете подробно проучване на фирмите, към които се обръщате, искайте повече оферти и проучвайте компаниите, от които получавате съответните оферти. Желаем успех!