Проф. Кантарджиев: Британският щам на COVID-19 вече е у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9378385 www.24chasa.bg
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев

Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от Великобритания е дошъл и в България, каза за Dir.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Много е важно да се знае, че мутацията не пречи на ваксините, не пречи на диагностиката и също, че няма медицински доказателства, че е по-инфекциозна. И най-важното - няма никакви доказателства, дори напротив, че заразените с него прекарват по-тежко болестта", посочи проф. Кантарджиев.

Всеки щам, който е преминал от животно по хората и прави епидемично разпространение, мутира като по-прилепчив, по-лесно заразява други хора и обикновено заболяването минава по-лесно, успокои микробиологът и член на Националният оперативен щаб.

"Философският интерес на природата е да се съхрани вирусът. Вирусът може да се съхрани само в жив човек. Всеки вирус, когато мутира по време на епидемия, прави така че да боледуват по-дълго хората и да не умират, за да може да се разпространява."

Проф. Кантарджиев уточни още, че появата на британския щам у нас се очаква и ще го има, а официално новината ще бъде съобщена при следващите порции на геномно секвениране, които предстоят. В САЩ вече доказаха, че тази мутация се случва без епидемична връзка - след като учените направили целогеномно секвениране е установено, че пациент с коронавирус има мутация като тази в Англия.

"Вече имаме косвени доказателства, че е дошъл този нов щам. Но казвам - при условие, че не компрометира ваксините, не компрометира тестовете и нямаме досега медицински доказателства.. Това е мнението на всички хабилитирани вирусолози в нашия център, че още медицински доказателства, че по-лесно се разпространява, няма. Това, че щамът във Великобритания е взел тези размери и така се усеща, стана в последния месец декември, когато там започнаха да правят целогеномно секвениране. Тогава изведнъж казаха "Ау, много се е разпространил!", което стана и малко политически. Един Брекзит много добре би посрещнал с един щам, който е в Англия, и "дай да затворим границите", каза още той.

"Внимаваме, работим и мисля, че до средата на месеца ще можем да кажем колко и кога имаме такива мутации. Но! Мутацията не пречи на ваксините, мутацията не пречи на диагностиката, нямаме медицински доказателства, че е по-инфекциозен и най-важното - никакви доказателства, даже напротив, че прекарваш по-тежко болестта".

Според проф. Кантарджиев около 1 млн. българи вече са се сблъскали със заболяването, а вероятността да го повторят е изключително малка и в световен мащаб медицински доказани са 1 случай на 2 млн. болни.