Противоепидемично хвърлят кръста в казани и шадравани

https://www.24chasa.bg/novini/article/9380374 www.24chasa.bg

Хоро в Калофер ще има, кметът се моли хората да не ходят

До необичайни практики на Богоявление за хвърляне на кръста в студена вода ще прибегнат свещеници в Пиринско, за да спазят противоепидемичните мерки.

В Благоевград свещеникът ще потопи кръста в казан с вода, вместо да го хвърля в реката. В Сандански пък напълно се отказаха от литийното шествие от църквата до езерото. В Банско кръстът ще бъде хвърлен в шадравана пред общината. Забрана за шествия и ритуали с хвърляне на кръста наложиха кметът на Симитли и тези на околните населени места. В Кресна, Добърско и Разлог, Кюстендил и Дупница обаче ритуалът ще е както всяка година.

Не се отменя и леденото хоро в река Тунджа в Калофер. “Не мога да забраня ритуала, тъй като се организира от църквата, но отново моля хората да не идват, за да опазим взаимно здравето и живота си”, заяви пред “24 часа” кметът на града Румен Стоянов. Апелира дошлите за хвърлянето на кръста да са с маски и да пазят дистанция.

В Пловдив владиката Николай ще хвърли кръста в Марица на обяд. Всички ритуали ще бъдат спазени и в Пазарджик, където също кръстът ще бъде хвърлен в Марица след литийно шествие. Във Велинград в църквите и на трите квартала на града ще отслужват отделни литургии и церемониите. Хвърляне на кръста ще има на три места.

За пръв път от години във Велико Търново няма да има ритуал по спасяване на кръста на Йордановден. Вместо да хвърли разпятието в Янтра от прочутия Владишки мост, Търновският владика ще служи на Богоявление в храма на Военния университет "Васил Левски". Няма да скачат за кръста и в Горна Оряховица. В прочутото с британската си общност търновско село Хотница обаче не са стреснати от пандемията. Те ще вадят кръста от ледените води на национална туристическа забележителност - Хотнишкия водопад.