Втората вълна май затихва - само 13% са позитивните тестове за седмицата (Таблица)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9380383 www.24chasa.bg

- С 20 на сто по-малко се лекуват в болница

- 83 души дневно са умирали от COVID-19 през изминалата седмица

- Стигнахме осмо място в света по обща смъртност

Шест седмици след налагане на частичния локдаун в България статистиката вече трайно показва затихване на втората вълна на коронавируса.

От 35 016 теста, направени през последната седмица, положителни са били 4630, което е 13%. Седмица по-рано положителни бяха 20% от тестовете. А в пика на втория сезон имаше 4 седмици с почти 40%.

Осезаемо е облекчението на болничната система

4405 души се лекуваха в болница от коронавирус във вторник при 5521 седмица по-рано. Това е намаление с 20%. Почти толкова е спадът и при пациентите в интензивните отделения - 411 са били този вторник, при 504 - миналия.

Има обаче 20% ръст на смъртността спрямо предходната седмица - средно 83 българи са умирали на ден. Той най-вероятно се дължи на статистическа неточност. Заради по-бавното въвеждане на данните за починалите през почивните дни от някои болници, те обикновенно се добавят към данните за понеделник. 26 декември бе почивен ден и по тази причина невнесените случаи дойдоха на 27 декември. Така в данните за последната седмица влизат някои случаи от коледната, когато отбелязахме рекордните 48% спад в смъртността.

За черната класация на среднодневната смъртност на 1 милион население сме на шесто място

със средно 12 починали на ден

Това все пак е значително подобрение спрямо продължилия над месец пик у нас, когато бяха около 20.

На първо място се изкачва Литва с рекордните 35,8. На 3 януари там обаче бяха добавени нови 311 починали, а прибалтийската страна има само 2 млн. население. Вероятно скокът там се дължи на корекция в статистиката им и внесени наведнъж случаи от миналата година.

В Европа освен в Литва голям ръст на жертвите има и в Словакия, където те са се увеличили над 2 пъти.

В Англия през последната седмица, въпреки продължаващия тежък локдаун, броят на новите случаи се увеличава с 30%, като средно на ден са регистрирани 55 хиляди. При смъртността увеличението е с 23%.

България обаче се изкачи в челната десетка на страните по смъртност от началото на пандемията от коронавирус. С 1132-ма починали от COVID-19 на 1млн. население

вече сме на осмо място в света по обща смъртност

от началото на пандемията. За седмица изместихме Чехия, Великобритания и Черна гора. Повече починали от нас имат Белгия, Словения Босна и Херцеговина, Италия, Северна Македония и Перу.