Ледено хоро и във врачанското село Зверино, глобяват кмета

https://www.24chasa.bg/novini/article/9382155 www.24chasa.bg
Ледено хоро и във врачанското село Зверино, глобяват кмета

Въпреки пандемията и въведените ограничения във врачанското село Зверино на Богоявление отново беше извършен ритуалът по спасяване на кръста, съчетан с мъжко хоро в ледените води на река Златица. Самото честване на големия християнски празник се състоя на открито пред оброчния кръст на Св. Богородица, където енорийският свещеник отец Антон Петков отслужи водосвет, благослови миряните и ги поръси със светена вода за здраве.

Тази година за изваждането на Богоявленския кръст се хвърлиха 13 мъже и младежи, родени в Зверино, пременени в народни носии. Сред смелчаците беше и кметът на селото Стоян Петров. Пръв до разпятието стигна 25-годишният Емил Якимов. Кулминацията на празника беше мъжкото ледено хоро, което се изви в река Златица за пета поредна година и на което се хванаха всички участници в ритуала.

Заради нарушаването на забраната за провеждането на подобни ритуали кметът на Зверино Стоян Петров ще бъде глобен с 1000 или с1500 лв., съобщиха здравните власти. Участниците в ритуала пък заявиха, че ще съберат сумата чрез дарения.

Ледено хоро и във врачанското село Зверино, глобяват кмета