Делото за катастрофата с Местан отново влезе в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/9382496 www.24chasa.bg
Лютви Местан СНИМКА: Архив

Прокуратурата в Кърджали внесе отново в съда обвинителен акт срещу Лютви Местан и Юсеин Ахмед за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе. Това стана след като делото беше върнато за допълнително разследване от Окръжния съд в родопския град. Определението беше потвърдено и от апелативния съд в Пловдив.

Катастрофата стана на 14 април 2019 г. на кръстовище край момчилградското село Загорско. При опит на Местан да се включи в главния път за Маказа последва сблъсък с БМВ, движещо се от Кърджали за Кирково. В колата пътува Юсеин Ахмед със семейството си, които се прибирали в родното си село Първица. При последвалия удар беемвето изхвърча от пътя и пада в близкото дере. Загива 6-месечната Еджрин, 10-годишното й братче и родителите им са ранени.

Според новия обвинителен акт Лютви Местан и бащата на загиналото бебе Юсеин Ахмед са привлечени като обвиняеми за причиняване на пътнотранспортно произшествие, извършено при условията на независимо съпричиняване.

Юсеин Ахмед ще отговаря за това, че е извършил пътнотранспортно произшествие, като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял. Според експертизата по делото бащата с БМВ-то се движел със скорост над разрешената за участъка от 90 километра в час, навлязъл е върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетен пътник в автомобила му, като не му поставил обезопасителни колани и изискваното по закон столче.

Лютви Местан е обвинен, че при подхождане към кръстовището от път без предимство и завивайки наляво към пътс предимство, не се съобразил с пътен знак "СТОП", не се съобразил с идващия автомобил БМВ и не го пропуснал.

Според обвинителния акт в резултат от нарушенията, извършени от двамата водачи, е настъпила смъртта на 6-месечното бебе.

Предстои Окръжен съд - Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.