Нови стъпки за намаляване на ДДС върху печата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9383681 www.24chasa.bg
Местата, на които се продават вестници, стават все по-малко. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Ден след обявяването на рекордни приходи от данъци общо браншово обръщение предлага Стефан Тамбуев, Вежди Рашидов и Петър Кънев подкрепят помощ за периодичните издания

Нови стъпки за намаляване на ДДС върху печата подготвя издателят на списания Стефан Тамбуев, син на легендарния журналист Георги Тамбуев. Той обмисля общо браншово обръщение, в което да се събере цялата гилдия и да излезе с единодушно предложение.

Това се случва ден след като от НАП обявиха, че през 2020 г. от данъци са събрани с 1,1 млрд. лева повече, отколкото през 2019 г. И това е на фона на намалението на ДДС, което бе направено за книгите и ресторантите.

Такова намаление обаче не се случи за периодичните издания, които изнемогват заради пандемията от коронавирус поради липсата на реклами. Преди това те

преживяха още

един удар в

началото на

2020 г. заради

фалита на

“Лафка”

и липсата и до днес на достатъчно места за разпространение на вестници и списания.

“Аз съм за това да се намали ДДС върху печатните издания не само заради COVID, тъй като става все по-трудно за книжните издания”, каза пред “24 часа” председателят на комисията по културата и медиите в парламента Вежди Рашидов.

По думите му обаче въпросът за намаляването на ДДС трябва да е към министъра на културата. “Той трябва да внесе в Министерския съвет решение на работна група за изменение на закона, а аз ще го вкарам за разглеждане в комисията”, обясни Рашидов.

Той припомни, че миналата година парламентът намали ДДС за книгите и за ресторантите, но не е разглеждал казуса с печатните издания, тъй като не е имало подадена промяна в закона.

От Министерството на културата обясниха, че ДДС, както и всички данъци зависят от Министерството на финансите.

В края на май 2020 г. 164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев за намаляване на ДДС върху печата, след като той им я беше разпратил лично. Инициативата му беше подкрепена и от “24 часа”. “Накрая тя беше подписана от повече от 200 издателства. Сега трябва да се обединим всички, които издаваме вестници, списания, месечни журнали.

С какво една

книга е по-богата

от списание

“Съвременник”

например”, казва Тамбуев.

Той внесе петицията в парламента преди второто четене на закона за промяна на данъка, но без резултат.

Целта на петицията беше изданията на периодичния печат като вестници и списания да получат облекчен ДДС, както книгите. Това е от стратегическа важност за бъдещето не само на медийния сектор, а е антикризисна мярка и за обществените отношения, и за цялата икономика, смятат издателите.

Издателят Стефан Тамбуев:

Трябва браншово

обръщение, в което

да се събере

цялата гилдия

Обмислям цялостно браншово обръщение, в което да се събере цялата гилдия и да излезем с единодушно предложение.

Ще започна разговори с колегите от различните вестници и списания от цялата страна, както и с представители на електронните медии - те вече също са важен фактор, който оформя общественото мнение. Трябва да се включат издателите на всякаква периодика - вестници, списания, месечни журнали. Петицията, която внесох миналата година, беше подписана от повече от 200 издателства, а днес вече може би някои от тях ги няма заради кризата.

Петър Кънев:

В пандемията

трябва да се помага

и на тези, на които

разчитаме информацията

да стига бързо до хората

Категорично бих подкрепил предложение за намаляване на ДДС за печатните издания.

Абсурдно е книгите да са с диференцирана ставка, а вестниците, които носят много и актуална информация, да не са. В пандемията би трябвало да се помага и на тези, на които разчитаме информацията да стига бързо до хората. А и сме една от малкото държави в ЕС, която още не е намалила косвения данък за вестници и списания, заяви Петър Кънев, председател на икономическата комисия в парламента.

Вежди Рашидов:

Подкрепям идеята, тъй като става

все по-трудно за книжните издания

Аз съм за това да се намали ДДС върху печатните издания не само заради COVID, тъй като става все по-трудно за книжните издания. Електронните ги заменят все повече, но все пак сериозното познание остава в книгите, докато интернет дава повърхностни познания за всичко.

Аз лично съм притеснен за медиите, няма значение дали са добри, или лоши. Министерството на културата например вече 7 месеца бави закона за обществените медии. Хората не са сигурни, утре идва новият директор, светът започва от него. Така че не е почтено спрямо медиите, те всички са в очакване. Този закон трябва да го направим о̀време.

Когато съответното министерство не е в състояние да направи поправка или законопроект, тогава в краен случай Народното събрание има възможност да създаде работна група и да внесе закон без Министерския съвет. Но на този етап очакваме министрите да си свършат работата.