Руски медии: Какво очаква САЩ - "Майдан" или гражданска война

https://www.24chasa.bg/novini/article/9384948 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Щурмът на Капитолия изобщо няма да повлияе върху признаването на демократа Джо Байдън за президент на САЩ - "в Америка няма да има Майдан". Това заяви руският политолог Александър Асафов пред телевизия РЕН ТВ, информира "Известия".

Експертът отрича възможността в САЩ да избухнат масови протести като т. нар. Майдан в Украйна през 2013-2014 г., свалил от власт проруския президент Виктор Янукович, посочва БТА.

Преди часове привърженици на напускащия президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса, събрал се, за да утвърди победата на Байдън в президентските избори, и временно прекъснаха сесията. По-късно сили на реда освободиха Капитолия от демонстрантите и двете камари отхвърлиха възраженията срещу победата на демократа.

Ситуацията в САЩ остава без промяна. Преразглеждане на изборите няма да има, заявява Асафов.

Демократите според него "ще се задържат на власт". Уличните протести в Щатите ще продължат, но без сериозни щети за политическата система в страната, подчертава аналитикът.

Бивши президенти на САЩ, щатски губернатори и членове на Конгреса обвиниха Доналд Тръмп заради безредиците във Вашингтон, отбелязва "Взгляд", като помества техни коментари. Реакции на чуждестранни лидери публикува РИА Новости.

Според източници на Си Ен Ен, цитирани в "Комерсант", на фона на протестите във Вашингтон близки съратници на Тръмп може да подадат оставки.

Заради избухналото насилие съпартийците на действащия президент взеха да му обръщат гръб, констатира "Известия" в друга статия.

Погромът в Капитолия - един от главните символи на американската държавност, може да предизвика сериозни последици за Тръмп след оттеглянето му от висшия пост. Дори партийни босове републиканци признават, че тъкмо неговото поведение е провокирало тълпата, пише вестникът. "Той стигна твърде далеч и това ще сложи край на тръмпизма", коментира професор Андерс Ослунд, експерт на Атлантическия съвет.

За последен път странични хора са нахлували в Капитолия през 1814 г., когато по време на война е бил превзет от англичаните. Но независимо от приказките за импийчмънт и ролята на Тръмп в превземането на Конгреса той си остава действащ президент на САЩ, изтъква обаче "Комсомолская правда".

Видеозаписи показват как протестиращи пръскат с пожарогасители полицейската охрана на сградата, но самият Тръмп почти веднага призова нахлулите в Капитолия да действат мирно и да подкрепят полицията, напомня "Лента".

Източници на Си Би Ес съобщиха, че министри от САЩ обмислят възможността Тръмп да бъде отстранен от президентския пост предсрочно и властта да мине в ръцете на вицепрезидента Майк Пенс, пише онлайн изданието в друг материал.

Напускащият президент "има нужда от едно хубаво социално сътресение", за да се говори постоянно за Тръмп още четири години, и щурмът на Капитолия може да се разглежда като начало на кандидатската му кампания за изборите през 2024 г. Това заявява пред електронния в. "Ура" политологът Евгений Булах.

Изборната победа на демократите в щата Джорджия промени баланса на силите в Сената и Демократическата партия е на път "еднолично да поеме управлението на страната", четем в анализ от "Взгляд".

Съпартийците на Байдън ще се опитат да прокарат радикални реформи въпреки волята на десетки милиони американци, смятат експерти, цитирани в онлайн изданието.

САЩ направиха крачка към гражданска война от нов тип, без ясни фронтови линии - война на всички срещу всички, когато във всяко селище се появяват местни арени на конфронтация, заявява американистът Дмитрий Дробницки.

Липсата на единна властова система в САЩ ще представлява именно гражданска война, обяснява той. Не е задължително да има мащабни бойни действия. Стига да се разбалансира държавната машина, което може да се случи до две години, прогнозира аналитикът.

Изборите в Джорджия "развързаха ръцете на Джо Байдън: вече всичко е изгубено за Русия", пише в заглавие "Московский комсомолец".

Промените в баланса в САЩ едва ли ще се отразят на американско-руските отношения. Въпросът за санкциите срещу Русия отдавна не подлежи на дискусии там. И републиканците, и демократите подкрепят политиката на натиск. Положението с тръбопровода "Северен поток" и общите отношения с Русия надали ще бъдат повлияни от каквито и да било избори - поне в близките години, заключава всекидневникът.