ЦИК: Трябват промени в Изборния кодекс, за да може карантинираните да гласуват с мобилна секция (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9389413 www.24chasa.bg
Румен Радев Снимки: Велизар Николов

Основната цел на тези консултации е българските граждани да се убедят, че всички институции работят за това да има доверие в изборния процес. Вчера с учудване гледах някои репортажи, че президентът лансирал идеята за избори в два дни. Нека бъдем коректни - заявих, че към мен постъпват такива предложения. И това не е моя идея, но нека да се обсъди и кметовете да кажат какви огромни проблеми има, ако се тръгне към такъв вариант. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководството на Централната избирателна комисия на "Дондуков" 2.

Срещата е част от поредицата от консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

В нея участват и представители на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", НСИ, Български институт за стандартизация и Държавна агенция "Електронно управление".

Целта е да запазим здравето на хората, да гарантираме надеждност на машинното гласуване и да гарантираме правото на глас на всички българи, включително и тези в чужбина, каза Радев.

Той изброи част от предложенията - участниците в комисиите да получат предпазни материали, както и да се осигурят такива за самите гласуващите. Сред основните въпроси, които все още нямат решение е как ще гласуват хората под карантина. Друго предложение е по-дълъг изборен ден, въвеждане на коридори за гласуване на възрастните хора. Друг въпрос, който се поставя е гласуване по пощата за българите в чужбина. Радев даде пример с Румъния, където тази практика е била успешно въведена.

През тази година ни очакват значими избори. Най-важното, което предстои пред ЦИК е гаранция за общественото доверие в изборите. ЦИК трябва да гарантира конституционните права на всички български граждани. Моят призив към всички, които изразяват становища, е да запазим доверието в изборния процес. Утвърждаването на това доверие изисква да има ясни послания към обществото, които да са въз основа на действащото законодателство. Другите предизвикателства са свързани с това да се гарантира по време на пандемия здравето на избирателите и членовете на секционните избирателни комисии. Тук всички държавни органи трябва да положим усилия и да гарантираме здравето им от обученията до самите избори. Знаем, че СИК се формират на квотен принцип от политическите сили, които посочват членове и резерви. Другото предизвикателство е машинното гласуване. Вече е избран изпълнител, който да достави 9600 машини. Предстои да подпишем договор с изпълнителя, в който са предвидени срокове за доставка и за сертифициране и одитиране на машините, каза председателят на ЦИК Александър Андреев.

Относно поставените под изолация избиратели мнението на ЦИК е, че е нужна промяна в Изборния кодекс, за да може те да гласуват с подвижна избирателна кутия, тъй като сега тази опция е възможна само за хора с трайни увреждания. 

Гласуването по пощата е приложимо в редица държави, но там има такава практика, а у нас няма как това да се уреди без промени в Изборния кодекс, посочи Андреев. 

Ако има такава промяна, за да се организира технологично гласуване по пощата, какво време ще е нужно. И още един въпрос - в малките населени места ще трябват повече резервни членове на СИК и за членовете на мобилните секции - опасенията са, че трудно ще се намерят желаещи. Имате ли ресурси за увеличаване на заплащането на членовете на секционните комисии, попита президентът.

Относно гласуването по пощата Андреев уточни, че за гласуване по пощата е нужна активна регистрация. За да може да се направи гласуване по пощата трябва да има актуален адрес. Освен това гласовете трябва да пристигнат по-рано, за да се обработят с останалите, постъпили в изборния ден. Става дума за сериозни промени и пренстройване на Изборния кодекс, което е въпрос към законодателя, уточни Андреев.

ЦИК работи за това как да бъдат стимулирани членовете на секционните комисии, добави Андреев.

Какви промени планирате за обученията на СИК, попита още президентът.

Това е едно от предизвикателствата, защото до момента обученията са се правили присъствено. Не изключваме възможността за онлайн обучения, но ще съчетаем повече от една форма, за да можем да обхванем повече хора, отговори Андреев.

Все повече се повдига въпросът за видеонаблюдението и излъчване на преброяването на гласовете в реално време. Вие какво мислите, попита Радев.

В ЦИК по този въпрос не е мислено. Трябва да се види дали технически това е възможно. Освен това отново са нужни промени в законодателството, защото в кодекса е записано, че наблюдателите и застъпниците трябва да присъстват. Трябва да се види дали има обществено съгласие по този въпрос. ЦИК ще спазва стриктно закона, защото само така можем да гарантираме законността и прозрачността на изборите, отговори Андреев.

Съгласно изборното законодателство у нас не е предвидена активна регистрация. Нужни са законови промени, потвърди директорът на ГД ГРАО Иван Гетов.

Вчера НСОРБ предложи да се обмисли удължаване на изборния ден. Какво е вашето мнение, попита вицепрезидентът Илияна Йотова.

Председателят на ЦИК отговори, че в момента Изборният кодекс предвижда възможност изборният ден да започне с два часа по-рано, както и в края - да се удължи с един час, ако пред секцията има избиратели, които не са упражнили правото си на глас. По-ранният старт на изборния ден става след мотивирани предложения до ЦИК. Това може да облекчи работата на секционните избирателни комисии, каза Андреев.

Какъв е срокът за доставка на машините, защото не е фиксиран като точна дата, а като период, попита президентът.

Обществената поръчка, която обявихме, позволява доставка на машините на лотове. Предстои до края на днешния ден изпълнителят да представи всички документи и в началото на следващата седмица да подпишем договор, обясни Андреев.

Имаме уверението на изпълнителя, че всички машини ще са налични до първата възможна дата на изборите, тоест ако изборите на са на 28 март всички машини ще са налични 50 дни преди датата, добави зам.-председателя на ЦИК Таня Йосифова.

Радев поиска в понеделник ЦИК да му предостави конкретните дати за доставка на всички машини.

Готова ли е методиката за удостоверяване на машините, поиска да знае президентът.

Методиката, която сме разработили е на финален етап. Може би до края на деня ще бъде готова. Използвали сме добри практики. С този подход ще гарантираме доверието в обществото за една независима и безпристрастна оценка. Методиката ще бъде публикувана следващата седмица. Сертификационната схема предполага една или повече извадки от продукта да бъдат изпитани и оценени. Става дума за представителна извадка, не за всички 9600 машини, увери Ивелин Буров, председател на Управителния съвет на Българския институт за стандартизация.

Радев изрази надежда, че представителната извадка ще бъде възможно най-голяма, за да се разсеят всякакви опасения по темата. Изключително важно е да има доверие в машинния вот, защото това е начинът да се справим с недействителните гласове и да се избегнат грешките и машинациите при отчитане на гласовете, подчерта президентът.

Всеки, който гласува с машина, ще получи контролна разписка. Така всеки гражданин може да контролира какво излиза от машината, добавиха още експертите.

На въпрос дали ще се даде възможност граждански сдружения също да направят проверка на устройствата от ЦИК обясниха, че ще разгледат постъпилото писмо. Шефът на ЦИК добави, че според него няма пречка да бъдат поканени представители на граждански организации, за да може да има по-голямо доверие в машинния вот.

Ще се сверяват ли данните от паметта на машините и контролните разписки от всеки вот при преброяването на гласовете, попита Радев.

Този въпрос предстои да бъде разгледан от ЦИК, отговори Андреев.

Президентът препоръча да се предвиди подобно сверяване на данните, за да се гарантира изцяло доверието в машинното гласуване. 

Иначе при тестовете на машините ще се направят такива проверки, уточниха експертите, които ще одитират и сертифицират устройствата.

 Този дебат трябва да се води, за да имаме повишено доверие в изборния процес и по-голяма избирателна активност, подчерта президентът. Той очаква добре разписана хронограма, за да е ясно кой какво прави, да има координация на всички нива, добре проведени обучения, да се осигури защита на здравето на членовете на секциите и на избирателите, както и да се изпълни задачата за осигуряване на машинното гласуване. Според президентът трябва да се предвиди широка информационна кампания как хората ще могат да упражнят правото си на глас без да се притесняват за здравето си, включително и за гласуването с машини. Гласуването по пощата, както и дистанционното гласуване са теми, по които трябва да продължи да се работи и да се предвидят подобни възможности в законодателството, защото трябва да се търсят и нови начини, а да не се използва само традиционният.