Страстта на Кристиан Николов към дрогата му попречи да го пуснат вкъщи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9391783 www.24chasa.bg
Кристиан Николов Снимка: Велислав Николов

Спор за това употребявал ли е дрога Кристиан Николов преди катастрофата с Милен Цветков заформиха прокуратурата и защитата му в петък, когато Софийският градски съд за пореден път отказа да го пусне от ареста. Като един от мотивите, че трябва да остане на топло обвинението, посочи данни от мобилен телефон, в който имало кореспонденция на Кристиан за дрога.

По време на претърсванията в дома му пък разследващите намерили метална кутийка, в която имало следи от кокаин и амфетамини - два от наркотиците, под влиянието на които той е шофирал при катастрофата с колата на Милен Цветков. Там е намерен и старият телефон, в който имало кореспонденция за дрога от 2018 и 2019 г. Освен това свидетели потвърдили, че младежът е говорил с тях да различните видове наркотици и действието им.

Адвокатът на Кристиан Любомир Таков контрира, че чатовете от този телефон не са предмет на делото и няма доказателства, че телефонът е негов. Дори имало молба от свидетел, който претендирал, че е негова собственост.

Кристиан Николов развил психически заболявания и изпаднал в депресия по време на престоя си в ареста, стана ясно на заседанието. Посещвал психолог. 22-годишният мъж се страхувал да не се зарази с коронавирус. Според защитата Кристиан е трайно свързан с България, защото тук живеят родителите и годеницата му. Със Симона Цветкова, която също е била в джипа по време на катастрофата, живеели заедно и имали планове за бъдещето.

Съдия Веселина Ставрева не уважи молбата му въпреки чистото съдебно минало и липсата на опасност да се укрие. Според нея той може да извърши друго престъпление предвид употребата на наркотици и тежкото престъпление, което е извършил по светло на Великден. Тя е председателят на съдебния състав, който ще заседава по делото. Обеща да го насрочи до две седмици. Кристиан Николов е в ареста 8 месеца и половина. Това е пореден отказ на молба от подсъдимия за промяна на мярката му.

“Моля да облекчите мярката ми, която е в услуга на прокуратурата, а не на правосъдието. Моля да промените мярката ми в “домашен арест” и да ми позволите да се прибера при семейството си. Ще се явявам на всяко заседание по делото”, каза Николов, който присъстваше лично в залата.

Според държавното обвинение мерки като домашен арест и забрана за напускане на страната няма да ограничат възможността му да извърши друго престъпление. Тезата се възприе от съда.

Майка му Десислава

няма да бъде съдена

Прекратено е разследването срещу майката на Кристиан Николов и обвиненията срещу нея са свалени. Това стана ясно на заседанието срещу сина ѝ в петък. Постановлението за прекратяване на разследването е от ноември. Не са открити доказателства, че тя е дала ключовете на сина си и е знаела, че е употребил наркотици.

В деня на инцидента тя е била в провинцията и като доказателство се сочи декларация пред едно от КПП-тата, които бяха изградени на входовете на областните градове заради пандемията през април. Със скъпото возило Кристиан удари колата на Милен Цветков, след което журналистът почина.

През април тя бе арестувана за 24 часа по Закона за МВР, а после бе пусната срещу 100 000 лв. гаранция. Тя е съдружник и един от най-доверените хора на бизнесмена Миню Стайков. Срещу него се води разследване за злоупотреби с еврофондове и данъчни измами.