Садир Жапаров печели предсрочните президентски избори в Киргизстан

https://www.24chasa.bg/novini/article/9396997 www.24chasa.bg
Садир Жапаров Снимка: Инстаграм/sadyr_japarov

Десетки задържани по време на изборите в Казахстан

Бившият временен президент Садир Жапаров печели на първия тур предсрочните президентски избори в Киргизстан със 79,25 на сто от гласовете след преброяване на 96,65, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от ТАСС.

Основният му съперник Адхан Мадумаров е втори с по-малко от 7 процента от гласовете.

Избирателната активност за президентския вот е била 39,12 процента.

На проведения едновременно референдум 81,1 процента от гласувалите са се произнесли за президентско управление в Киргизстан, предава БТА.

Победителят на президентските избори Садир Жапаров обеща да изведе Киргизстан от кризата за 2-3 години. Той се обяви за съставяне на нова структура на правителството и заяви, че до 1 юни в републиката трябва да приключат всички политически реформи.

52-годишният Жапаров излежаваше в затвора присъда за взимане на заложници, но през октомври беше освободен от своите поддръжници по време на поредната политическа криза в централноазиатската страна, отбелязва АФП. Бившата съветска република се слави със своя плурализъм, но е смятана и за най-нестабилната в региона.

Противниците на Садир Жапаров се опасяват, че неговата победа може да доведе до авторитарна власт по подобие на Казахстан и Узбекистан, особено след подкрепата за президентското управление на днешния референдум.

До днешния вот се стигна след масови протести и размирици, организирани от опозицията след изборите за парламент, състояли се на 4 октомври. ЦИК обяви тези избори за недействителни. А президентът Сооронбай Жеенбеков обяви, че напуска поста си, защото не искал да остане в историята като президент, пролял кръвта на собствените си граждани, припомня ТАСС.

Депутатите избраха тогава ново правителство начело с представителя на опозицията Садир Жапаров, след което бе насрочен президентският вот. Дотогава длъжността трябваше да се изпълнява от председателя на парламента Канат Исаев, но той се отказа и подаде оставка и така президентските пълномощия се озоваха в ръцете на премиера Жапаров. Заради участие в изборите обаче на 14 ноември Жапаров се отказа от президентските пълномощия и длъжността бе временно поета от новия председател на парламента Талант Мамитов.

На изборите днес се явиха 17 кандидати, практически всички, в това число и Жапаров, ориентирани към развитие на отношенията на страната с Русия и укрепване на нейната евразийска интеграция.

Десетки протестиращи бяха арестувани днес в казахстанските градовете Алма Ати и Нур Султан. Протестите бяха с призив за бойкот на парламентарните избори в Казахстан, които се произведоха днес, предадоха световните агенции.

Вотът бе бойкотиран от казахстанската опозиция. Пет партии участваха в изборите, сред които управляващата Нур Отан и още четири, които не са против властта.

По време на протестите днес протестиращите се обявиха и против продължаващото влияние на бившия президент Нурсултан Назарбаев върху политическия живот в страната. Назарбаев отстъпи властта на Касъм-Жомарт Токаев през 2019 г., но продължава да заема няколко влиятелни постове.

В седмиците преди изборите бяха извършени също арести на опозиционни активисти.

Избирателните секции в Казахстан вече затвориха врати в 20 ч. местно време (14 ч. по Гринуич). След това бе обявено, че избирателната активност е била 63,1 процента. Според критици на управляващите тези данни са раздути.

Очаква се резултатите от изборите да бъдат оповестени по-късно тази вечер.