ГЕРБ с поправка в закона за извънредното положение - носят урните при карантинирани (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9397083 www.24chasa.bg
ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА

ГЕРБ вече има готов законопроект за начина, по който да гласуват карантинираните. Това ще се случи чрез мобилни секции, като урни ще се разнасят по болниците или домовете на заразените и контактните, които са в задължителна изолация и нямат право да излизат.

Новите текстове ще са в Закона за извънредното положение, но управляващите не бързат да ги внасят в парламента, преди да получат становище от ЦИК.

“Ако от избирателната комисия категорично заявят, че нямат правомощия да организират това гласуване, ние сме готови да внесем законопроект, който касае промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и дава възможности на карантинираните в дома или лечебното заведение да упражнят правото си на глас”, каза за “24 часа” председателката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Според управляващата партия в Избирателния кодекс има текстове, които дават правомощия на ЦИК сама да вземе решение как да гласуват карантинираните, без да е нужна законодателна промяна, обясни още Дариткова.

На срещата при президента миналия петък, когато той покани ръководството на ЦИК, шефът ѝ Александър Андреев посочи, че промяна в кодекса е нужна, защото сега там е разписана опция за гласуване с подвижна урна само за хората с увреждания. Според председателката на обществения съвет към ЦИК Росица Матева обаче вотът на карантинираните в пандемията може да се реализира и само с указания на комисията.