Ваксинирали съветниците в Сандански, за да не изхвърлят дозите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9397659 www.24chasa.bg
Председателят на общинския съвет в Сандански Николай Шаламандов бе сред първите ваксинирани. СНИМКА: VOX64

Четиримата общински съветници в Сандански били ваксинирани, за да не се налага да се изхвърлят дозите от препарата. Това обясни шефът на "Югозападна болница" д-р Илия Тонев пред Нова тв.

"Около 20 души от предварителния списък не се явиха. Проблемът е, че веднъж извадена от хладилника, ваксината става негодна в много кратък период от време и е възможно да се стигне до похабяване на дозите. Освен това една от дозите от флакона вече беше използвана и поставена на лекар в нашата болница и трябваше да изхвърлим другите 4 дози от флакона, ако не ги поставим", обясни д-р Тонев.

Той не отговори на въпроса как е решено дозите да се поставят на общинарите, а не на пенсионери например. Д-р Тонев обясни, че съветниците били пратени от общината и били доброволци.

"В разговори със здравното министерство ще се изясни дали ще им бъде поставена втората доза от ваксината. Би било нечовешко да не се довърши имунизацията. В близкия месец очакваме много голямо количество ваксини да пристигнат в България", каза д-р Тонев.

Той очаква днес или утре да бъде извикан в здравното министерство, за да даде обяснения по случая.