Експерт: Последната вълна от COVID-19 в Хъбей ще бъде овладяна до няколко седмици

https://www.24chasa.bg/novini/article/9398088 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Водещият китайски здравен експерт Джан Уънхун, който се бори с COVID-19 в Шанхай, е напълно уверен, че китайската провинция Хъбей най-много до месец ще успее да овладее последния клъстер на коронавирусни инфекции, предава радио Китай.

Той е директор на Центъра по инфекциозни заболявания на шанхайската болница Хуашан към университета Фудан. Според Джан Уънхун очевидно внезапно появилите се случаи на заразени в Хъбей са клъстерни инфекции, но са предприети своевременни мерки, за да не се допусне по-широкото разпространение на заразата. От 2 януари в провинцията са регистрирани общо 223 предадени на местно ниво случая и 161 асимптоматични.

В градовете Шъдзяджуан и Синтай, където бяха открити новите случаи, над 13 милиона жители бяха тествани за нуклеинова киселина. Всички положителни случаи са били настанени в болници за лечение.

Гр. Шъдзяджуан бе блокиран на 6 януари, а главните магистрали, жп и автогари бяха временно затворени.

Предварителните резултати от епидемиологичното проучване показват, че нулевият пациент на последната вълна COVID-19 в Хъбей вероятно е бил заразен преди 15 декември.

Според резултатите от генното секвениране на пробите от вируса в Шъдзяджуан и Синтай, той прилича много на щамовете от Европа и се различават от тези, които циркулираха в Китай миналата година. Затова учените предполагат, че е внесен от чужбина.

Сред вирусните щамове, причина за клъстерните инфекции в Хъбей, няма от откритите наскоро във Великобритания и Южна Африка, каза Шъ Дзиен, епидемиолог от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на Хъбей. „Разследването за епидемиологичния произход на огнището продължава“, подчерта той.