Каракачанов: Не одобрявам някой да използва положение, за да се ваксинира

https://www.24chasa.bg/novini/article/9398610 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов

Проверката ще покаже дали някой е използвал служебното си положение, за да се ваксинира, а че редът е нарушен е видно, въпросът е защо. Тези хора ли са се "вреждали" по някакъв начин, да предредят другите, или се е случило нещо друго, коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти, попитан за случая с ваксиниране извън реда в Сандански, цитиран от БТА. 

Каракачанов каза, че знае за какво става въпрос, но не иска да се произнася преди министъра на здравеопазването. Направил е проучване за себе си още, когато е бил сигнализиран за случая. Вицепремиерът очаква първо да чуе становището на министъра на здравеопазването и после ще каже мнението си. Не мога да одобря и не одобрявам, ако някой, без значение какъв е, използва служебното си положение, за да се ваксинира преди другите, каза Каракачанов, отбелязвайки, че самият той изчаква коректно реда си.

Има проверка от страна на министъра на здравеопазването, за да се установи как се е случило това. Мога да ви кажа, че ако се установи, че общински съветник или съветници са използвали служебното си положение, за да се "предредят" и да се възползват, това трябва да бъде наказано и санкционирано по най-строгия начин, заяви Каракачанов. Той обаче прикани да се изчака проверката, защото имал друга информация. Не само, че не са се предреждали и не са търсили, а тях са ги търсили да ги ваксинират, заяви вицепремиерът.

Красимир Каракачанов каза в отговор на друг въпрос, че тази вечер ще се срещне със специалния представител на Република Северна Македония за отношенията с България Владо Бучковски. Срещаме се вече трети път, каза Каракачанов. Смятам, че България има ясна позиция и е крайно време в Скопие да почнат да четат решенията на българския парламент, каза Каракачанов, според когото разговори "Капалъ чарши" нямат смисъл. Той определи Бучковски като добронамерен човек, с политически опит, с добро отношение към България, неслучайно избран за посредник, но смята, че "властите в Скопие го използват", за да се демонстрира добра воля. Самият той има добрата воля, но тези, които го изпращат, нямат такава, смята Каракачанов. Те три години и половина не направиха нищо и сега продължават да разчитат, че въпреки решенията на българския парламент, въпреки решенията на правителството, може да се постигне компромис, който да е от българска страна, а това няма как да се случи, коментира Каракачанов.

Докато там има език на омразата, докато там някой смята, че ще използва външни фактори да притиска България, или че ситуацията в страната ще се промени след смяната на правителството евентуално пролетта, няма смисъл да разговаряме, мисля, че е губене на време, коментира Красимир Каракачанов. По думите му проблемите не са между България и Северна Македония, а между ЕС и Северна Македония, защото проблемите на една държава членка, каквато е България, или преди Гърция, са проблеми на целия ЕС. Той добави, че "манипулациите в Скопие, опитите да хитруват и да шикалкавят, са проблеми за целия ЕС, а не само за България". Според вицепремиера от Скопие се демонстрира и имитира активност и добронамереност по различни начини, а в същото време хората с изявено българско съзнание в Северна Македония са подложени на натиск. По думите на вицепремиера Каракачанов, докато там го има това отношение към българите и този двоен стандарт, той не вижда никакво основание да се очаква напредък, а политиците в Скопие играят игра и не са почтени спрямо България. Каракачанов отново изтъкна, че в България сме разделени по всичко, но по темата за Северна Македония мнозинството от хората са на мнение, че компромис не трябва да се прави. Не е България, която спира Северна Македония, политиката на управляващите в Скопие спира македонските граждани към ЕС, коментира Каракачанов.

За евентуалното предоставяне на вертолети "Кугър" за медицински цели, министър Каракачанов посочи, че е възможно те да станат "въздушни линейки", но въпросът е дали е изгодно. Имаме готовност да ги предоставим, защото виждаме, че имат нужда. Нека здравните специалисти да преценят дали това е най-доброто решение, отбеляза отново министърът.

Каракачанов коментира темите след като днес участва, заедно с колегата си Боил Банов, в представянето във Военната академия на националните чествания, посветени на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски, които са под патронажа на двамата министри.