Съдят рускиня, удряла полицаи в Сандански и напуснала страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/9398731 www.24chasa.bg

Районната прокуратура в Сандански е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М. Ж., на 56 г., за извършени от нея хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта, и причиняване на телесна повреда на полицай, съобщиха от прокуратурата. 

Обвиняемата М.Ж. е руска гражданка със статут на постоянно пребиваващ чужденец в България, с адресна регистрация в с. Поленица.

Жената е криминално проявена. Осъждана е с влязла в сила присъда през 2018 г. за причиняване на телесна повреда на полицейски орган. За това престъпление й е било наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от три месеца с тригодишен изпитателен срок.

Около 22,30 ч на 19 юли 2016-а полицаите от РПУ в Сандански М. Б. и В. С. изпълнявали задълженията си по упражняването на контрол за спазване на обществения ред и правилата за движение по пътищата в града. Движейки се с автомобил по ул. „Стефан Стамболов”, забелязали „Додж”, който преминал на червен светофар.

Те незабавно го последвали, като му подали ясен звуков и светлинен сигнал да спре. При спирането в района на бензиностанцията се представили по надлежния ред. Установили, че колата се управлява от М. Ж., а до нея седял 19-годишният й син Р. Г.

От водача били поискани документи за проверка. Първоначално обвиняемата отказала да ги даде, след което затворила стъклото на предната врата и отвътре показала свидетелството си за правоуправление на моторно превозно средство. Прибрала го и отново отворила стъклото на автомобила, като заявила, че е журналист и показала картата си.

Полицейският служител В. Б. отново поканил М. Ж. да представи документите си за надлежна проверка. Искането му я разгневило. Тя излязла от колата и на висок глас отправила обиди и заплахи: „Знам, че имаш семейство. Няма да те оставя. Ако знаеш какво те чака. Ще се погрижа да изчезнеш.”

През това време синът й също излязъл от автомобила и започнал да снима полицаите с мобилния си телефон.

Органите на реда предупредили жената да прекрати с неправомерното си поведение и да представи документите си за проверка. На сина й било заявено да спре записа. Нито М. Ж., нито Р. Г. се съобразили с указанията на полицейските служители. Въпреки съпротивата на младия мъж телефонът му бил взет и впоследствие оставен на седалката в колата на майка му.

Обвиняемата продължила да оказва съпротива и изненадващо нанесла два удара с юмруци в областта на корема на полицейския служител М. Б. Тя повторно отказала да изпълни указанията на органа на реда и продължила с непристойното си поведение.

Жената била качена в полицейския автомобил и транспортирана в сградата на РПУ в Сандански, където й били снети писмени сведения. По случая е било образувано досъдебно производство.

От заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че на В. Б. е била причинена лека телесна повреда, изразяваща се в палпаторна болка в областта на корема.

Въпреки положените усилия от органите на МВР М. Ж. не била открита на нито един от известните за нея адреси и е напуснала България. Настоящото й местонахождение в чужбина не е известно, поради което досъдебното производство се е провело в нейно отсъствие.