"168 часа": Как 1988 г. ЦРУ следеше бунта на Живков срещу Москва и Горбачов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9400906 www.24chasa.bg
Тодор Живков се възхищавал на Китай, който още през 80-те започва да обединява плюсовете на капитализма и социализма.

B дните преди Коледата на 1988 г. зам.-държавният секретар на САЩ Джон Уайтхед кани на обяд висши дипломати и разузнавачи, за да разбере какво точно се случва в България и Чехословакия. В двете страни са проведени пленуми, на които едни партийни фигури са отстранени, за да бъдат издигнати други.

В резултат на дискретната среща на 21 декември е съставен меморандум

с гриф

“Top Secret”,

предназначен единствено за трима зам.-директори на ЦРУ, включително тези, отговарящи за разузнаването и провеждането на операциите.

Анализът е по повод промените в Политбюро, на които Тодор Живков изразява категоричното си несъгласие с Москва. В ЦРУ смятат, че той е заинтересован от "ограничено икономическо преструктуриране" и определено си личи, че ще продължи да упражнява личен политически контрол. Американските анализатори забелязват и един нов нюанс - Живков проявява склонност повече да не се съобразява с Москва. Нещо немислимо само до преди няколко месеца.

В какво се изразява бунтът на Първия срещу съветския лидер Михаил Горбачов?

"От Централния комитет са отстранени Чудомир Александров, който бе махнат и от Политбюро миналия юли като бивш топкандидат за негов наследник и любимец на Москва. Също и Стоян Михайлов, проявяващ скромна склонност към процеса на гласност", пише в меморандума на ЦРУ. Според тях другите промени, които прави Живков, са да отстрани "топикономическия политически играч Огнян Дойнов, вземащ решенията до 1987 г.", и Стоян Марков - шеф на Комитета по качествен контрол.

Какво още констатират в ЦРУ четете в "168 часа" - тук