Южна Африка затваря сухопътните си граници за месец заради коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9401356 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Република Южна Африка затваря за един месец сухопътните си граници и удължава срока на мерките срещу коронавируса, след безпрецедентно нарастване на случаите на заразяване, предизвикано от нов щам, съобщи Франс прес. Решението беше обявено вчера от южноафриканския президент Сирил Рамапоса.

До средата на февруари през границите ще се пропускат само товари със стоки и хора, пътуващи по здравословни причини или във връзка с учение, предава БТА.

Това решение беше взето след като хиляди хора се опитаха да влязат в РЮА от съседно Зимбабве, където беше наложена нова пълна карантина. Миналият уикенд напливът на хора от Зимбабве свари неподготвени имиграционните служители на граничния пункт Бейтбридж, втория по големина в страната, където разгневени тълпи бяха блокирани в задръствания, припомня агенцията.

Макар че нов, по-бързо разпространяващ се вариант на новия коронавирус е отговорен за повечето нови случаи на заразяване, страната с 59 милиона жители официално е регистрирала над 1,2 милиона случая на коронавирус, включително 33 хиляди починали.

РЮА очаква да получи първите си ваксини, един милион дози, този месец и половин милион през февруари. Правителството се надява да ваксинира две трети от населението до края на годината.

В страната е забранена продажбата на алкохол, а носенето на предпазни маски стана задължително. Въведен е вечерен час от 21 часа до 6 часа сутринта. Всички тези мерки бяха удължени вчера до ново нареждане.