Добра година за отношенията Турция-ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9402326 www.24chasa.bg

Турция и Европейският съюз дадоха сигнал, че желаят да подобрят и развият отношенията си през 2021 година. 

Макар нещата да вървят трудно и за двете страни, 2021-ва може да бъде важна година в отношенията Турция-Европейски съюз. Преговорите почти стигнаха до провал, а източносредиземноморската криза доминираше двустранния дневен ред и обществената подкрепа в Турция и ЕС, достигайки до нови най-ниски равнища.

Въпреки това, през новата година аз предричам, че и ЕС, и Турция ще бъдат мотивирани да обърнат нова страница.

В реч през декември президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вижда бъдещето на Турция на Запад. След години на турбуленции, Анкара иска да установи взаимно доверие с блока, да постигне решение в Източното Средиземноморие и да отвори канали за ново сътрудничество.

Фарук Каймакчъ, заместник външен министър и директор по европейските въпроси, потвърди това впечатление. "Турция се надява да нормализира своите отношения с ЕС през 2021 г. след година, в която напрежението характеризираше международните отношения", каза той и допълни, че Турция подкрепя отношения, които са от полза и за двете страни, и намирането на справедливо решение на кризата в Средиземно море.

Какво представлява справедливо решение? Турция се надява да отстрани всички забележки в изявлението от 18 март, което обхваща миграцията и реформите, сближавайки двете страни.

Разбира се, Гърция е основният фактор в кризата в Източното Средиземноморие. Анкара е готова да участва в разговори с Атина и подкрепя провеждането на предложената конференция за Източното Средиземноморие.

Що се касае до Средиземно море, Турция иска справедливо решение, което да държи сметка за стотиците километри нейна брегова линия и възразява на международните сили, които отричат правото на страната върху енергийните ресурси в региона.

Смятам, че блокът няма да се поддаде на максималистичните искания на гръцкото правителство. Всъщност, в интерес на Гърция е да държи каналите за комуникация с Турция отворени, като се има предвид факта, че сме съседи и живеем в сходни условия.

Важно е да се помни съветът на президентския говорител Ибрахим Калън - на отношенията да се гледа стратегически и да не се разсейваме от двустранните спорове.

Европейският съюз трябва спешно да помисли за своето бъдеще. Иска ли да бъде съюз без достъп до Близкия изток? Не иска ли да диверсифицира християнския моно-клуб? Иска ли да изключи страната с втората по големина икономика и население в Европа?

Въпроси могат да бъдат отправени и към Турция.

Иска ли Турция да скъса с Европа, с която има обща история? Иска ли да се изолира от Запада? Иска ли да се фокусира повече върху съседите си на Изток?

Вярвам, че отговорът е категорично "не".

И двете страни се нуждаят една от друга и в интерес на всяка от тях е да преодолеят проблемите скоро.

(БТА)