Радев и Марешки в остър спор по време на консултациите за изборите (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9403290 www.24chasa.bg
Лидерът на "Воля" Веселин Марешки и президентът Румен Радев СНИМКИ: Румяна Тонева

"Воля" смени мнението си за датата на вота. Не 23 май, а 28 март, иска Марешки

Президентът Радев и лидерът на "Воля" Веселин Марешки "се хванаха за гушите" по време на консултациите за провеждането на изборите. Обвинения в некомпетентност и провалени мандати си размениха двамата.

"Тази стъпка за консултациите е добра, но за съжаление е много закъсняла. Упражнението днес в навечерието на изборите, а не края на лятото или началото на политическия сезон, го считаме за абсолютно безсмислено, като израз на уплаха и некомпетентност за избор на дата на следващите избори", започна още в началото на срещата лидерът на партия "Воля" и попита президента защо не е откликнал на исканията им да се провеждат консултации по теми, свързани с цените на горивата и безплатните лекарства.

"Некомпетентно и безсмислено е да се подпишеш под конституция, която не сте чел. Но вие го правите", отвърна в същия тон президентът, но все пак призова към обсъждане на идеи за провеждане на изборите, като подчерта, че още от 2017 г. "Воля" предлагат законопроект за видео наблюдение на изборния ден. "Имате разумни предложения. Дайте по тях, защото мога да ви отвръщам до утре сутринта!"

Радев упрекна, че законодателите не са реагирали на време, а той даже е подранил и предупреди Марешки: "Повече коментари по отношение за президентската институция тук да не слушам!"

Спорът прерасна в размяна на остри реплики и обвинения. "Вие сега какво получихте, че да се отмятате от датата", попита Марешки, а президентът го контрира с: "Вярвахте в предложението за нова конституция на ГЕРБ, а тя се оказа пълен фейк."

В крайна сметка стана ясно, че "Воля" са променили искането си за датата на изборите. Не 23 май е предпочитаната дата за Марешки, както той многократно бе заявявал, а 28 март, както първоначално бе предложил президентът.

Дори в последните секунди от срещата държавният глава и лидерът на "Воля" не оставиха хапливите коментари. "За съжаление, вие сте поредният случайно попаднал на "Дондуков" 2. Един безсмислен пропаднал мандат", заяви Веселин Марешки, а Радев му пожела да се кандидатира за президент на следващите избори и да осъществи отправените критики. "С тази ви политика твърдо сте се устремили извън парламента", отсече президентът.

Управляващата партия бе първата в деня за консултации с парламентарно представените, като впоследствие срещи бяха направени и с представители на БСП и ДПС

Двете партии от малкия партньор в управлението "Обединени патриоти" - НФСБ и ВМРО не излъчиха представителите на консултациите на президента Румен Радев за провеждането на предстоящите парламентарни избори. Решението на двете партии да не участват бе обявено отдавна. Никой от лидерите обаче не е коментирал официално защо няма да присъстват на срещите.

Срещите са част от консултациите на президента във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори. Държавният глава е изпратил покани за участие и към ПП „Атака“ от 15.45 часа.