Домусчиев: Дигитализацията засяга всяка индустрия и създава нови бизнес възможности

https://www.24chasa.bg/novini/article/9403985 www.24chasa.bg
КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ

Зеленият пакт и дигиталната трансформация ще създадат нови възможности и предизвикателства пред конкурентоспособността на българската икономика. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на уеб семинар на тема: „Зелен пакт и дигитална трансформация – възможности за конкурентоспособността на българската икономика“.

Той бе организиран днес от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ и Искра Михайлова, заместник-председател на политическата група „Обнови Европа“ в Европейския парламент. 

Позицията на българския бизнес по Зеления пакт и дигиталната трансформация беше представена от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. Специален гост с ключово изказване на конференцията беше Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, която представи приоритетите на Зеления пакт и дигиталната трансформация. Томислав Дончев, заместник министър-председател на България, акцентира върху бъдещите възможности за бизнеса по Националния план за възстановяване и устойчивост. Презентации по темата направиха също така Стамен Янев, заместник-министър на икономиката, и Стоян Ставрев, управител и собственик на Българска консултантска организация. Проведе се и дискусия с участниците в конференцията, главно представители на компаниите, членове на КРИБ.

„Дигитализацията засяга всяка индустрия, променя позиционирането на лидерите на пазара и създава нови бизнес възможности. За да преодолеят конкуренцията, производителите трябва да преосмислят всеки аспект на своя бизнес, да се превърнат в цифрови предприятия и да се възползват от новите технологии във всяка фаза на тяхната работа - да намалят времето за развойна дейност, да увеличат ефективността на производството и да създадат нови бизнес възможности“, каза Кирил Домусчиев. 

„Това е втората значима проява, на която имаме удоволствието да партнираме на г-жа Михайлова – първата беше през май 2017 година, когато обсъдихме възможностите пред бизнеса по Плана „Юнкер“ на голяма конференция в присъствието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и цялото ръководство на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Мога да кажа, че в резултат на получената информация и контактите, които установихме тогава, представителите на българския бизнес успяхме впоследствие да подготвим успешни проекти, които бяха подкрепени от Европейския фонд“, каза председателят на КРИБ.

В онлайн конференцията се регистрираха над сто участници, а излъчването й на живо във фейсбук беше гледано от над 1200 души.