Украйна получава 5 млн. от китайската ваксина през първата половина на 2021

https://www.24chasa.bg/novini/article/9404554 www.24chasa.bg
Володимир Зеленски СНИМКА: Ройтерс

Украйна ще получи 5 милиона дози от ваксината срещу КОВИД-19 на китайската компания Синовак (Sinovac) през първата половина на тази година, предаде Ройтерс.

"Лекхим сключи споразумение с водещия китайски лекарствен производител Синовак Биотех за доставка на препарати", съобщи пред агенцията Елеонора Мирошник, маркетингов директор на украинската компания. Сделката предвижда през март да започне доставката на 1,8 милиона дози, поръчани от украинското министерство на здравеопазването, предаде БТА. 

Препаратът на китайската компания ще бъде доставен извън инициативата КОВАКС (COVAX), която се координира от Световната здравна организация (СЗО). По линия на КОВАКС Киев се надява да получи 8 милиона дози.

Броят на случаите в Украйна започна да расте през септември и оттогава се задържа на високи равнища, което стана причина да бъдат наложени няколко национални карантини. Регистрираните там заразени от началото на пандемията са 1 124 430 при 20 019 смъртни случая.

Днес украинският президент Володимир Зеленски призова ЕС да помогне на страната му и на пет други бивши съветски републики да ваксинират населението си срещу КОВИД-19, предаде Франс прес.

"Държавите членки на ЕС трябва да обърнат особено внимание на страните от Източното партньорство по въпросите за съвместно купуване на ваксини и ускоряване на тяхната доставка", заяви Зеленски на съвместна пресконференция с гостуващата в Киев молдовска президентка Мая Санду.

"Да получат ваксина е изключително важно за всички страни от инициативата на ЕС за Източно партньорство", подчерта Зеленски. Той имаше предвид Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, които са част от инициативата.

/Владимир Сахатчиев/ГГ/