Големият дъжд спря. Напълни язовири, но само в половин България (Обзор, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9404679 www.24chasa.bg
Подстъпите към хижа “Странджа” край Бургас бяха наводнени, след като река Отманлийска преля.

За ден е осигурена водата на Бургас за месец

Заради големите притоци контролирано се изпускат водоеми

Големият дъжд свършва. Снеговалежи може да се има в планините. В равнините не се очаква повече от 3 см сняг, и то само в северозападната половина на България.

Това каза за “24 часа” климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

Нови валежи може да има след седмица, но и това не е сигурно, защото средиземномоските циклони ще минават по-южно от нас и валежната зона ще захваща по-малки територии от България. 

Валежите, които паднаха от петък до вчера, са значителни и половин България е вече с 2-месечни норми на валеж, има места и с по 3 изпълнени норми. За 2 дни в Малко Търново са се извалели 150 л/кв. м, а в района на язовир “Калин” в Рила - 180 л за денонощие.

В София във вторник отчетоха леко понижение на нивата на реките, но наводнени имоти, мазета и дворове има в Нови Искър, Мировяне, Житен, кв. “Требич” и “Волуяк”. За да не се стигне до преливане, столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди да започне изпомпване на водата от язовир “Суходол 2”. 

Южното Черноморие може да се размине с водна криза през лятото дори да не бъдат довършени двата резервни язовира “Порой” и “Ахелой”.

Само за един ден в язовир “Камчия” са влезли 7,5 млн. кубика вода, колкото е потреблението на Бургас за един месец, заявиха от ВиК.
“Прогнозите са обнадеждаващи - задават се нови валежи и снегове, а реките ще се оттичат поне още две седмици”, каза говорителят на ВиК Димитър Гюров.  

Ако дъждовете продължат, “Камчия” ще надхвърли 140 млн. кубика. Наблюдавасе и голям приток от Луда Камчия.

“Това обаче не обезсмисля проекта за включване на напоителните язовири към деривацията на “Камчия” като резервни източници на питейна вода”, обясни шефът на ВиК инж. Ганчо Тенев.

Само за денонощие язовир “Тича” е повишил обема си с 1,5 млн. кубика. Той е основен водоизточник за Шумен, Търговище, Велики Преслав и няколко села. Всички язовири в област Шумен имат свободен обем.

Контролирано се изпускат и язовирите “Цанков камък”, “Тошков чарк” и “Студена”. В язовира край Перник е достигнато ниво от 23,2 млн. куб. метра при капацитет от 25,5 млн. РЗИ обяви, че водата е временно негодна за пиене заради отклонения по показателите цвят и мътност.

Евакуират хора заради наводнени домове, дядо отказа - арестуват го

Поройни и продължителни дъждове причиниха преливане на реки и язовири, активираха много свачища. Най-тежко са засегнати областите София, Смолян, Бургас и Благоевград.  

7 деца и 4-ма възрастни бяха извадени от срутена къща на смолянската ул. “Младост”. Екипи на пожарната, полицията и община Смолян извадили от отломките 11 души. По-сериозно пострадали са 7-годишно дете и 50-годишна жена. “Общината ще им даде от резервните жилища”, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

20 души от вилно селище “Черниците” край Бургас бяха евакуирани по разпореждане на кмета Димитър Николов. Още призори на 12 януари системата за ранно оповестяване на риск от наводнения е алармирала за високи нива на реките Маринка, Отманлийска и Изворска. След часове бяха затворени няколко почти непроходими пътища.

Живеещите в две къщи край брега на Струма в района на Симитли бяха евакуирани, тъй като нивото се покачи сериозно и на места тя преля. 

74-годишен отказал на полицаи и пожарникари да се евакуира от фермата си на Струма край Благоевград. Наложило се униформените да пуснат заповед за 24-часово задържане. Причината да откаже била, че нямало кой да му храни животните. Пожарникарите с лодка превозили няколко кози, кокошки и прасе до съседна ферма, където да се грижат за тях.  

Река Струма излезе от коритото си край Симитли и заля всичко по пътя си.
Река Струма излезе от коритото си край Симитли и заля всичко по пътя си.