Мехмед Дикме - милионерът от фотоволтаици, се връща в политиката и от честолюбие

https://www.24chasa.bg/novini/article/9404874 www.24chasa.bg

Доган го “уволни” като земеделски министър и той консултира едни от най-богатите у нас за агроинвестиции

Какви могат да бъдат мотивите на един милионер да се върне в политиката, от която вече се е опарил?

На пръв поглед решението на Мехмед Дикме да оглави новото гражданско сдружение “Движение за единство на народа” - ДЕН, е изненадващо. Но не и за тези, които го познават. Дикме винаги е имал доза идеализъм и много повече честолюбие, които в миналото му носят сериозни проблеми.

Земеделският министър в царското правителство от харесван и подкрепян от Ахмед Доган се превърна в един от първите му явни врагове.

Някои обясняват напускането на правителството с резервите, които Дикме публично отправя към приватизацията на “Булгартабак” . Само няколко имена в ДПС знаят истината за внезапната оставка. На приятелска сбирка в Кърджали Дикме си позволява публични критики към Ахмед Доган и часове по-късно всичко стига до лидера на ДПС. Така залязва звездата на министър Дикме и Нихат Кабил поема щафетата в земеделието.

Всъщност силните някога позиции на Дикме в ДПС минаваха през сегашния му партньор в гражданското сдружение - Касим Дал.

Преди да влезе през 2001 г. в екипа на Сакскобургготски, той беше един мандат кмет на Ардино. Именно на местна почва беше и първият голям сблъсък между него и Доган. На кметските избори през 2007 г. Дикме, който вече беше напуснал ДПС,

се включи в битката за

Ардино с убеждението

на сигурен победител

Разчиташе, че съгражданите му, които го познават от дете, ще гласуват за него. Допълнителна тежест в кметската битка му дават най-богатите зърнопроизводители. В крайна сметка след пълно мобилизиране на електората на ДПС Дикме губи още на първи тур срещу кандидата на ДПС Ресми Мурад. Поиска касиране и оспори резултатите, но прие поражението и задълго охлади своите политически амбиции.

Затова пък Дикме се разгърна с пълни сили в бизнеса, най-вече като консултант. Роденият в ардинското село Диамандово бивш земеделски министър може да се смята и за първия доказан легален милионер сред колегите си на този пост. Още през 2005 г., малко след отстраняването му като министър, Дикме основава дружеството “Евроагроконсулт 2005” ЕООД с уставен капитал от 5000 лв. Съдружник му е вече покойният хотелиер Стефан Шарлопов, но 2-3 години по-късно той се оттегля. Дикме съветва най-богатите българи, които по това време започват първите си инвестиции в земеделието. Прави опити с отглеждане на маслини в Родопите, както и управлява

успешни проекти

за овощни градини

с череши

от високодобивни сортове. Черпи приятели и партньори със свое кисело мляко и айрян. Внася и елитен посадъчен материал за овошки от Италия.

От последните публикувани финансови отчети на “Евроагроконсулт 2005” личи, че дружеството притежава и немалко специализирана строителна техника, т.е. очевидно развива широк кръг от дейности.

Но не от него са милионите на Дикме. Те са от бизнеса с фотоволтаични централи. Ексминистърът заедно с родения през 1989 г. Светослав Бобойчев основават през 2009 г. две фирми - “Екоенерджи Солар” ЕООД и “Екосолар” ЕООД, с предмет на дейност изграждане на фотоволтаични централи. Две години по-късно - на 17 октомври 2011 г., двамата сключват договор с южнокорейския гигант “Самсунг”, по силата на който му продават дяловете си в двете фирми. Но междувременно едната е получила от общината във Враца разрешение за изграждане на парк от 10 мегавата в местността Коломановото, а другата фирма - за 15-мегаватова централа в същата местност. Разполага и с одобрени искания за свързване с енергийната мрежа. За всичко това двамата получават от южнокорейците общо 5 млн. евро, т.е. по силата на притежаваните дялове

Дикме би трябвало да

е взел 2,5 млн. евро

Забележителното е, че всичко това става преди големите скандали, които тресяха енергетиката при първото правителство на ГЕРБ, и приблизително година преди да бъде наложен мораториум върху по-нататъшното изграждане на слънчеви електроцентрали.

Няма доказателства, че Дикме е продал на южнокорейците готова централа, а по-скоро проект, който е докаран до необратим етап. В договора със “Самсунг”, който е публикуван в Търговския регистър, е отбелязано само, че Дикме и Бобойчев продават дяловете си във фирмата, сумата, нотариално завереният факт, че е платена и че двете страни нямат претенции една към друга.

С други думи, Дикме е направил това, което мнозина по онова време правеха в енергетиката - изграждаха проекти, но без да се нагърбват с реализацията им, и после намираха добри купувачи.

Дикме притежава и половината от още една фирма, очевидно посветена на фотосоларната енергетика: “Солар Груп България” ЕООД. Тя е регистрирана в столичната “Зона Б-18”. Тя е създадена малко по-късно - през 2010 г.

Успехите в бизнеса очевидно не са вече достатъчни на Дикме. В последните 2-3 години той напомня за себе си с периодични телевизионни интервюта, в които

винаги е твърдял, че

ще има алтернатива

на ДПС

Ако на изборите амбициите на Дикме се покрият с реалността, защо да не го видим отново и в изпълнителната власт като част от една бъдеща голяма коалиция? Но затова Джони, както наричат Дикме съучениците му от техникума по тютюна в Пещера, ще трябва да покаже не само способностите си от детските години на вратар и да спасява голове, но и да се научи да бележи в противниковите врати.