Ваксината на “Модерна” тръгна из Европа, пази година (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9404894 www.24chasa.bg
Ваксината на "Модерна" пристига в Рим, откъдето ще бъде разпределена из страната. СНИМКА: РОЙТЕРС

Критикуват бавното имунизиране в ЕС

Американската лаборатория “Модерна” съобщи, че е започнала доставките на своята ваксина срещу COVID-19 в Европа. Всички пратки за ЕС и Европейското икономическо пространство ще се изпълняват от швейцарска логистична компания.

“Дистрибуцията в целия ЕС е едно от най-големите предизвикателства, пред които се е изправяла “Модерна”, каза Дан Стейнър, вицепрезидент на компанията.

Оттам посочиха също, че имунитетът, създаван от препарата, ще трае поне 1 година. Ще предпазва и от новия мутирал щам, който тръгна от Великобритания и се разпространява в доста държави.

Разпределянето на първите дози от ваксината вече е в ход в Германия, съобщи министерството на здравеопазването в Берлин. Имунизираните няма да имат възможност да си избират ваксината, ще се прилага тази, която в определен момент е налична.

“Модерна” обяви, че през 2021 г. ще достави между 600 млн. и 1 млрд. дози по света.

2 млрд. дози пък ще произведе през следващите 12 месеца компанията “Байонтек”, която работи заедно с фармацевтичния гигант “Пфайзер”. Предишните прогнози бяха за 1,3 млрд. дози, но сега се има предвид и преразгледаните възможности да се ползват не 5, а 6 дози от флакон.

Работи се и по подобрение на ваксината, така че съхранението ѝ да става по-лесно, а не при минус 70 градуса, както в момента. Учени потвърдиха, че тя също предпазва от мутиралия щам.

В същото време вече валят критики за бавното провеждане на ваксинацията в ЕС. Въпреки мащабните планове на Еврокомисията в държави като Великобритания, Израел и дори САЩ имунизацията върви много по-организирано и бързо. Най-големият отличник е Израел, който вече е ваксинирал 20% от 9-милионното си население. За сравнение във Франция са инжектирани едва 45 000 души, което е 0,07% от населението.