31% спад в смъртността за седмицата - излизаме от най-черната класация (Таблица)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9404966 www.24chasa.bg

- Средно 57 българи са умирали на ден

- 8,9% от всички тестове са били положителни

Траен спад на смъртността от коронавирус в България показва статистиката на седмична база след кошмарното начало на ноември. Тогава от началото на месеца за няколко седмици броят на жертвите у нас беше на нива, съпоставими с най-лошите седмици от първия сезон на пандемията в Северна Италия и Ню Йорк. 20 души на милион население, или 140 жертви средно на ден, ни поставяха начело на световната класация по смъртност до средата на декември. Оттогава обаче се регистрира траен спад, потвърден през последните 7 дни. Починалите вече са 8,2 на милион население, или 57 дневно. Така слизаме на 14-о място в света.

Страните, с които деляхме челните места в края на 2020 г., също имат подобрение там смъртността вече е под 10 души на 1 млн. Изключение правят Словения и Унгария.

Няколко европейски страни отбелязват рязък скок на починалите от COVID-19. Въпреки продължаващия от декември локдаун Великобритания бележи 50% ръст на жертвите - средно 926 на ден, като за поредна седмица се регистрират над 50 хил. нови заразени дневно.

В Германия починалите са средно 873 на ден. Това е най-лошата седмица от пролетта, а тогава таванът е бил 239.

Силен скок на смъртността има също в Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Португалия.

САЩ също отбелязват най-лошата смъртност и за двете вълни със средно 3300 починали на ден за изминалата седмицата. През пролетта рекордът е бил 2260.

Броят на активните случаи в България е намалял с 8167 (10%) за седмица до 71 289.

От 56 659 теста за последната седмица положителни са били 5051, което е 8,9%. Седмица по-рано бяха 13%.

Продължава да отслабва натискът върху болничната система - 4205 хоспитализирани са отчетени вчера при 4405 седмица по-рано, или спад с 9%. В интензивните отделения са били 380 този вторник при 411 тежко болни миналия.

И при заразените, и при починалите спадът е в пъти, което дава основания за извод, че втората вълна у нас отминава. Сценарият за развитието на пандемията до края на зимата обаче не е един. В различните страни кривата е различна, като в повечето след пика идва спад и се поддържа ниво със сравнително ниски стойности на инфектирани и починали. Така може да остане и до следващия сезон. Чехия обаче дава стряскащ пример - след скок през октомври последва спад през ноември и втори пик за същия сезон от средата на декември, като сега пак оглавява класацията по починали.