Ваксинират 250 екипа спешно да носят урните при болните (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9405009 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Томислав Дончев и председателката на НС Цвета Караянчева пред президента определиха като екзотични идеите за гласуване по пощата и видеонаблюдение на изборния процес. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

ГЕРБ все пак отиде при президента и му обясни, че за екзотични идеи Изборният кодекс няма да се отваря

Подвижните секции се уреждат с промяна в Закона за извънредното положение, за видеонаблюдение и вот по пощата няма шанс тази година

Малки и големи партии поравно в държавните медии поиска Радев

Ще каже датата по-рано

250-300 екипа за мобилни изборни секции могат да бъдат ваксинирани, за да обикалят в деня на вота домовете на карантинирани заради COVID-19. Това предложение за решаване на проблема с гласуването на болните от коронавирус направи вицепремиерът Томислав Дончев на консултациите на президента Румен Радев с ГЕРБ.

Въпреки първоначалното си нежелание от управляващата партия се включиха в свиканите от президента консултации, които премиерът Бойко Борисов определи като нечистоплътни. Лидерът на ГЕРБ не отиде на срещата с Радев.

Всеки екип би

могъл в изборния

ден да посети

поне 50 адреса,

обясни Томислав Дончев. Извънредната ваксинация ще се наложи, ако парламентът одобри предложението на управляващите карантинираните да гласуват в подвижни урни. Промяната обаче няма да се прави през Изборния кодекс.

“Имаме готов законопроект, който засяга Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Всички карантинирани да гласуват в подвижни избирателни секции, а в болниците да се гласува в урни”, обясни на Радев председателката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. В нормалните изборни секции пък трябвало да има средства за противоепидемична защита и мерки, които да са ясно разписани.

ГЕРБ да обърне внимание и на предложенията за гласуване по пощата за българите в чужбина и излъчването на живо в интернет на изборния процес в секции, поиска Радев. Управляващите обаче определиха тези идеи като екзотични и отказаха да коментират отваряне на кодекса заради тях.

“Гласуването по пощата вие я наричате екзотична идея. Аз така мога да нарека писането на конституция за един ден и представянето ѝ в парламента”, контрира президентът.

Електронното гласуване и гласуването по пощата заслужават допълнителен дебат, но не могат да се организират за два месеца, обясни Дончев. Не всяко село има интернет връзка и това прави излъчването на видео на живо от преброяването на бюлетините във всяка СИК невъзможно, бе позицията пък на шефката на парламента Цвета Караянчева. Според Дончев

може броенете

на бюлетините

да се заснема

от застъпниците - това не било забранено в закона.

Пред управляващите президентът лансира и още една идея, която се чу от непарламентарните партии - равен достъп и време в ефира на БНР и БНТ.

Искри между Радев и управляващите предизвика идеята на бившия втори в ГЕРБ, а сега лидер на “Републиканци за България”- Цветан Цветанов да се ротират директорите на областните дирекции на МВР.

“Че изборни

манипулации

съществуват,

явно г-н Цветанов

изхожда от своя

бивш опит”,

предположи Радев. “В момента с партията на Цветанов сме политически опоненти. Ако има съмнение за легитимност на изборния процес, е редно да ги сподели”, отвърна Дариткова.

Тонът между управляващите и президента бе изострен още в началото на срещата, когато председателката на Народното събрание обясни, че “в публичното пространство се насажда, че изборите ще бъдат манипулирани и ще бъде опорочен вотът”. Караянчева обвини Радев, че участва в разрушаването на доверието в институциите.

“Това води до уронване на престижа им. Доверието на българските граждани се подкопава... че ГЕРБ ще купи и ще бие в резултатите. За съжаление, вие също участвате в такова говорене. Наблюдаваме координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес”, заяви тя.

Вицепремиерът Дончев пък поиска от Радев възможно най-скоро да обяви датата на изборите, за да започне организацията им. “Ще го направя по-рано от законоустановения срок”, заяви държавният глава.

Двете партии от малкия партньор в управлението “Обединени патриоти” - НФСБ и ВМРО, отказаха да отидат на консултациите. Според тях били закъснели и преди да се говори за насрочване, срещите е трябвало да се проведат, за да се обсъди как изобщо ще се правят избори.

ВМРО няма

да допусне

гласуване по

пощата

и увеличаване на секциите в страни извън ЕС, каквато е Турция, обяви зам.-шефът на партията Искрен Веселинов. Според него разговорите на Радев с българи зад граница били “риалити шоу”, а самите участници са “лица зад граница, които имат български паспорти”.

Според Веселинов исканията за повече секции в страни извън ЕС са заради Турция, но са прикрити зад излизането на Великобритания от съюза. И увеличаване щяло да е подарък за ДПС. “Ако разделим 17-те хиляди българи, гласуващи на Албиона, на 35, се получава число под 500 - т.е. една малка за България секция. “Желаещите” да гласуват в Турция обаче са винаги над 100 хил., а потенциално могат да достигнат и 300 хил. На тях ограничението, което патриотите извоювахме през 2015 г., им пречи много, затова “патроните” им започнаха да извозват “избиратели” през границата с автобуси. Сега със страха от COVID това може да не им се получи”, заяви Веселинов.

Да се направи

одит на

държавната

“Информационно

обслужване” АД,

която брои вота,

и да се премахнат мъртвите души от списъците, поиска пък лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Той и съпартийците му Десислав Чуколов и Павел Шопов бяха единствените, които в двете седмици консултации не носеха предпазни маски. 

Според Сидеров в избирателните списъци има 600 хил. гласоподаватели повече от възможните по данни на НСИ.

Радев пита Марешки защо му губи времето, той отвръща: Изкарахте пропаднал мандат

Президентът и лидерът на “Воля” демонстрираха особен режим на консултации - малко на тема избори, много лични обиди

МИТЬО МАРИНОВ

“Вие сте поредният случайно попаднал на “Дондуков”, който обезличи тази институция. Съвсем други неща щях да ви говоря, но това заслужавате. Такъв сте си, не казахте нищо срещу картела, не казахте нищо срещу тези, които ограбват българите, нищо не направихте, за да върви държавата по-добре. Един безсмислен, пропаднал мандат. Надяваме се следващият президент да осмисли тази институция. 

Така се обърна лидерът на “Воля” и зам.-председател на парламента Веселин Марешки към Румен Радев. Разговорът между двамата се оказа един много особен режим на консултации - много лични нападки, малко говорене по темата на консултациите. На този фон срещата на държавния глава с ГЕРБ няколко часа по-рано бе изключително сдържана, възпитана и по същество въпреки натрупаното напрежение помежду им.

“Повече коментари по отношение на президентската институция тук да не слушам!”, не издържа в един момент Радев, показвайки, че границата е премината.

Още в началото лидерът на “Воля” започна с критиките към президента. “Тази стъпка за консултациите е добра, но, за съжаление, е много закъсняла. Упражнението днес, в навечерието на изборите, а не в края на лятото или началото на политическия сезон го считаме за абсолютно безсмислено, израз на уплаха и некомпетентност за избор на дата на следващите избори”, заяви той и го смъмри, че не откликнал на исканията им за консултации за цените на горивата и безплатните лекарства.

Спорът премина и през темата за отношението на двамата към управляващите. “Ние единствено, за съжаление, можем да запомним вашия мандат с две неща - едното е, че доведохте и бетонирахте ГЕРБ на власт, защото всички помним, че вашето (служебно) правителство дойде с идеята да разсекрети всичко и да покаже всички недъзи и един път завинаги да го прекрати това нещо, напротив - с организираните от вас избори ГЕРБ бяха бетонирани на власт. И второто нещо - че миналата година по време на разгара на протестите с този призив “Мутри, вън!” изкарахте мутрите на площада и така притъпихте устрема на стотици хиляди, може би правилно протестиращи българи, които се надяваха на промяната”, заяви Марешки на Радев. Той не остана длъжен и напомни, че лидерът на “Воля” се подписа под проекта за нова конституция на ГЕРБ, без да го е прочел. “Некомпетентно и безсмислено е да се подпишеш под конституция, която не сте чели. Но вие го правите”, каза президентът.

После призова да минат към обсъждане на идеи за провеждане на изборите. И похвали “Воля”, като изтъкна, че още от 2017 г. партията предлага законопроект за видеонаблюдение на изборния ден. Марешки обаче бе категоричен, че за промени е късно. “Екзотични идеи” нарече той и гласуването по пощата - така, както се изразиха и от ГЕРБ по темата.

В продължилото подхвърляне на реплики стана ясно, че Марешки вече не държи изборите да са на 23 май, както многократно заяви, а предпочита 28 март. Структурите му в страната били готови и за по-ранната дата, нищо, че не е възможна.

“Какво получихте, че да се отметнете от датата”, попита той Радев. “Г-н Марешки, прочетете конституцията - датата се определя с указ на президента. Вие видяхте ли досега мой указ”, контрира държавният глава и продължи: “Вие вярвахте и на конституцията на ГЕРБ, а тя се оказа пълен фейк.”

Размяната на обвинения не спря до края на срещата:

В. Марешки: Тук присъства Цветанов и ви казва, че стават машинации. Аз съм бил 2 пъти кандидат за кмет на Варна, 2 пъти и са ме лъгали с много неща и той стои тука пред вас и вие не му задавате въпроса, тука пред камерите, какви са машинациите, за да ги премахнем. Аз на ваше място нямаше да го пусна да си тръгне, докато не каже - заяви Марешки.

Р. Радев: Не всички имат вашата физическа сила, доказана при други обстоятелства и на други места (намек за сбиването във Варна между Марешки и лидера на “Възраждане Костадин Костадинов, за което политикът бизнесмен бе осъден на втора инстанция - б.р.).

В.М.: Ми то и умствената ми е доказана в живота и така и желанието ми да помагам на хората да оцеляват въпреки политиците.

Р.Р.: Явно подписвате неща, без да сте ги чели. Г-н Марешки, имате ли нещо да заявите по същество, или само губим времето.

(...) Пожелавам ви да се кандидатирате за президент на следващите избори и да докажете всичко това, което потвърдихте.

В.М.: Съжалявам, че не бяхте независим кандидат без подкрепата на столетницата, да видите на кое място щяхте да бъдете.

Р.Р.: Хората казват кой на кое място е. Вие с тази политика твърдо сте се устремили извън парламента.

Нинова: БСП не е във война с президента

Нов казус: как гласуват хората с изтекли лични карти

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

С изясняване на отношенията между БСП и президента изненадващо започна срещата на Корнелия Нинова с Румен Радев на “Дондуков” 2 вчера. “Бих искала да разсеем едно внушение в публичното пространство - за отношенията между БСП и президента. Ние не воюваме с президента и президентската институция”, заяви Нинова в началото. И се обърна към Радев с призив да каже мнението си, “за да се затвори темата веднъж завинаги”.

“Благодаря, че започнахте с това. Аз не искам да разсейвам нищо, понеже ние с г-жа Йотова никога не сме давали някакъв повод, че имаме особено отношение или раздор с БСП”, отвърна президентът. И разказа, че навсякъде из страната били радушно посрещани и имали открит диалог с всички социалисти.

“Ние сме подкрепени

и издигнати от БСП,

поели сме ангажимент да представляваме тези хора в техните надежди за по-справедлива и по-успешна България. Никога с г-жа Йотова не сме отстъпвали от този ангажимент. Напротив, винаги сме подкрепяли усилията ви БСП да се изгражда като силна опозиция, от която България има нужда. Защото без силна опозиция демокрацията залинява”, допълни Радев.

Аз никога не забравям откъде съм тръгнала, категорична бе Илияна Йотова.

След като изясниха отношенията помежду си, лидерката на БСП и президентът минаха на темата за предстоящите избори. Нинова обяви, че с Радев имат обща цел - запазвайки здравето на хората, да бъдат проведени изборите така, че да гарантират максимална избирателна активност. 

БСП от години защитава машинното гласуване като гаранция за честни избори. И смесването на вота с машини и хартия е отстъпление от този принцип, каза Нинова. Активна регистрация за вота като гаранция за изчистването на избирателните списъци от мъртви души иска още соцпартията. Както и видеонаблюдение и увеличено заплащане за членовете на СИК.

Червените подкрепят създаването

на избирателен район за

българите в чужбина,

предложено от Мая Манолова. По другата актуална тема на консултациите на Радев с извънпарламентарните партии - гласуване по пощата, червените са съгласни, че то е възможно само ако вече има въведена активна регистрация.

БСП е против вот в два дни. Соцпартията била готова за избори, независимо коя е датата, като напомни, че определянето ѝ е изцяло правомощие на президента. Нинова е против промяната на изборното законодателство в последния момент, но се ангажира БСП да гласува “разумно” промените, които ГЕРБ ще внесе предвид епидемичната обстановка, за да може всеки да гласува свободно и спокойно. Обеща на Радев да има предвид всички негови въпроси и опасения при разглеждането на промените.

Секретарят по правни въпроси на държавния глава проф. Емилия Друмева пък постави друг проблем - личните карти с изтекъл срок. Според Изборния кодекс има процедура, според която избирателят трябва да е извадил специален документ, а според Закона за извънредното положение срокът на документите се удължава с 6 месеца. Какво да приложат тогава секционните комисии, попита Друмева.

В ДПС притеснени за кампанията в пандемия - те не разчитат на медии, а агитират лице в лице

Поискаха президентът да каже по-бързо датата на вота

РУМИНА ДИМИТРОВА

Как ще се провежда партийната агитация в условията на пандемия, се оказа една от основните грижи на ДПС покрай предстоящите избори наред с това кога ще е датата и как ще гласуват българите от чужбина.

“За никого не е тайна, че нашата кампания не разчита на медии, а се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата с избирателите и в условия на пандемия ще трябва да намерим начина за провеждането ѝ”, каза пред президента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той настоя Радев да каже датата за изборите и да се мотивира.

Нямаме отговор на въпроса кога ВАС ще вземе решение за машините, какви ще бъдат сроковете за доставка и т.н. А оттам реферира и следващият ви въпрос - как определяме датата за изборите, отговори Радев.

Той обясни, че разглежда готовността за избори в два аспекта - не само на изборната администрация, но и пьартиите да имат ефективна кампания. Не бил получил обаче достатъчно уверения от срещите му досега. Ще се постарая по най-бърз начин да дам отговор за датата, но трябва да имаме отговори за параметрите по избора, допълни президентът.

Радев подчерта, че едно от предложенията е за равен достъп до медиите в кампанията. Казахте, че за вас медиите не са толкова важни, но не можем да ги пренебрегнем - националните радиа и телевизии ще бъдат за болшинството от партиите основната среда за тази кампания и трябва да се търси по-справедлив подход, обясни той на ДПС. 

“Наясно сме, че дали изборите ще са в края на март, или май, ще трябва да ги правим с някакъв вид ограничителни мерки. Няма как да правим класическа кампания, както досега”, коментира пък вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея текстовете в Изборния кодекс спират донякъде участието на малките партии в обществените телевизии и затова трябва да се направят промени.

“Внимателно ще чуем предложенията на всички онези, които разчитат на медийна кампания, и ще дадем своя принос за това, така че резултатът да е справедлив и за нас - тези, които не разчитаме много на медийна кампания”, лаконичен бе Карадайъ.

С усмивка лидерката на БСП Корнелия Нинова се ръкува с президента Радев.
С усмивка лидерката на БСП Корнелия Нинова се ръкува с президента Радев.

От ДПС отново обявиха, че не харесват сегашния смесен начин за гласуване - с хартиени бюлетини и машини, както и това, че гласовете се броят на ръка.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ (вдясно) и зам.-председателят на партията Йордан Цонев се явиха на консуптациите с президента.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ (вдясно) и зам.-председателят на партията Йордан Цонев се явиха на консуптациите с президента.

Уседналостта трябва да се премахне, защото ограничава конституционните права, настоя отново движението. Поиска и да няма ограничение за разкриване на 35 секции за гласуване в страните, които са извън ЕС.

“Нашата конституция гарантира еднакви права на всички български граждани, независимо къде се намират. ДПС от 30 г. защитава тези права и не приемаме определянето на различни права в зависимост от това къде се намират”, каза зам.-шефът на ДПС Хамид Хамид. Той припомни, че движението е обяснявало как групата на българите в чужбина ще се увеличи с 250 хил. души във Великобритания, а таванът от 35 секции, в които могат да гласуват съгражданите ни в страни от ЕС, не е променен и до днес.