Трети US конгресмен e положителен за COVID-19 след щурма на Капитолия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9405033 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Трети американски конгресмен демократ обяви днес, че е с положителен тест за коронавирус след щурма на Капитолия миналата седмица, предаде Ройтерс.

Брад Шнайдър е бил принуден да прекара часове наред, криейки се от тълпата със свои колеги, включително републиканци, отказващи да си сложат маска, предаде БТА. 

"В момента съм в строга изолация, притеснен, че съм изложил здравето на съпругата си на опасност, и гневен от егоизма и арогантността на противниците на маските, които поставиха своето презрение към почтеността и нейното незачитане над здравето и безопасността на колегите си и нашите сътрудници", заяви той в комюнике.

Излагането на риск от заразяване с коронавирус увеличи с още една тревожните последици от атаката срещу Капитолия в сряда, когато конгресмени, служители и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс бяха заплашени от привърженици на президента Доналд Тръмп, които щурмуваха сградата, отбелязва Ройтерс.

"За съжаление, смятам, че през следващите дни ще има още положителни тестове сред членовете на Конгреса и техните сътрудници", каза пред телевизия Ем Ес Ен Би Си д-р Ашиш Джха, декан на Факултета по обществено здраве на Университета "Браун". Той добави, че "това е една от последиците от онзи ужасен ден миналата седмица".

Вчера членовете на Камарата на представителите от Демократическата партия Прамила Джаяпал и Бони Уотсън Колман също обявиха, че са дали положителна проба за коронавирус, и обвиниха републиканците, че са отказали да носят маска, докато всички те са били принудени да седят изолирани часове наред на тясно пространство. И двете казаха, че са под карантина.

Американските конгресмени, които отказват да носят маска в сградата на Конгреса, трябва да бъдат глобявани и незабавно отстранявани от пленарната зала, заяви Джаяпал.

Колман, която е 75-годишна и е преживяла рак, каза, че очаква резултатите от по-обстоен тест, след като на бърз тест за коронавирус е дала положителен резултат.