Карадайъ: Предстоят най-важните избори след 1989 г. насам

https://www.24chasa.bg/novini/article/9406077 www.24chasa.bg
Мустафа Карадайъ Снимка: Велислав Николов

Предстоят може би най-важните избори след1989 г. насам, защото от тях ще зависи дали и за колко време ще се справим с кризата. Ако ползваме терминологията на ковид кризата - как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията и свободата в България.

Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група.

С тази сесия ще затворим страницата на един доста противоречив и разнопосочен период от нашата най-нова история. Период на безпомощно лутане, самонадеяно и безотговорно поведение, управление без реформи, с доста пиар и самохвалство. Когато дойде на власт ГЕРБ наследи 8 млрд. лв. фискален резерв, в края на първия си мандат ГЕРБ натрупа 8 млрд дълг, каза той.

МУСТАФА КАРАДАЙЪ
МУСТАФА КАРАДАЙЪ

След още два мандата кризите се задълбочават, между институционалната война разрушава държавността, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата е тотално разрушено, напрежението в обществото расте, разделението се задълбочава. Ковид кризата направи по-видимо истинското положение на нещата, особено в нереформираната здравна система. Последната година ще запомним с безразборното харчене и приет със закон държавен бюджет за предизборни цели, категоричен бе той. Според него преблемите не само не се решавали, а се създавали нови, независимо, че решението е ясно. Бюджетът пък бил направен на принципа "да дадем на всички, за да са доволни", за да може управляващите да си осигурят служебна победа, но можело да останат изненадани, защото имало разлика между медийно афишираните успехи и реалността.

Разделеното общество не може да има успех. Напрежението, омразата и агресията не могат да ни изведат от кризата и да решават проблемите ни. Избирателите ни са тези, които ще кажат колко време ще е нужно на страната ни да излезе от кризата, продължи Карадайъ. Според него новоизбраните ще трябва да намерят изход от коронакризата, но и изцеление на обществото и неговото обединение.

ДПС ще продължава отговорно да изпълнява своята мисия за гарантиране правата и свободите на човека, териториалната цялост на страната, за развита икономика, допълни той. Карадайъ обясни, че ДПС ще представи своята програма за ускорено развитие на страната и ще продължи да работи за чиста вода, храна, въздух и др., както и за реализиране на Зеления пакт на ЕС.

Участниците в изборите да не забравят че от езика на кампанията зависи така нужният диалог след изборите, призова Карадайъ. В противен случай сме щели да бъдем свидели на популистко-патриотична реторика с език на омразата.

Увеличаващото се недоверие в изборния процес налага отговорно поведение в името на мира и демокрацията. Ние от ДПС апелираме към всички избиратели и политици да бъдат съпричастни към избора на модел за бъдещето на България, каза той.