Три варианта пред АБВ за парламентарните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/9407938 www.24chasa.bg
Лидерът на АБВ Румен Петков и заместникът му Владимир Маринов представиха готовността на партията за изборите.

Три варианта за явяването на АБВ на парламентарните избори посочи лидерът й Румен Петков.

Партията се готви за самостоятелно участие, но е възможно да е и в друг формат. Единият вариант е сериозно единение вляво, което Петков определи като значим проект, коъто може да създаде у гражданите усещане за стабилност. Той разказа, че е изпратил писмо за съвместни действия до соцлидерката Корнелия Нинова и тя се обадила, но още не са имали среща.

Вторият вариант е АБВ да се включи в анти-ГЕРБ и анти-Борисов формат на предстоящите избори. От партията се надяват да имат яснота по въпроса до края на януари, като окончателното решение ще се вземе от Националния съвет в началото на февруари.

Пропусна се структурирането на мащабен проект, който да отстрани Борисов от властта, коментира Петков. И обясни, че политическото яхане на протеста и парцелирането му работи за Борисов. Тези, които го напуснаха, също работят за Борисов, допълни лидерът на АБВ. 

АБВ вече събира подписите, необходими за регистрация на партията в ЦИК за участие във вота. Търси и доброволци, които да са й наблюдатели на вота. Стартира и номинацията за кандидат-депутати.

От АБВ изнесоха данни за смъртността в България през 2020 г. Едва 50% от нея се дължи на COVID-19, обясни д-р Емил Стоименов. 15 хиляди повече починали има у нас миналата година в сравнение с 2019 г. Само 7400 от тях обаче са умрели заради COVID-19.

Останалите 7600 са починали заради хаоса в здравната система - хората не са могли да получат медицинска помощ за обострени заболявания, обясни д-р Стоименов. Според него хаосът се дължи на политиките на правителството. В Министерството на здравеопазването вероятно са забравили, че съществуват и други аболявания, освен COVID-19, и се държат като студенти по медицина на изпит, които са научили само една тема и каквото и да ги питат, отговарят по нея, коментира той.