България е 3-а в ЕС по преработка на пластмаса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9408128 www.24chasa.bg
България е на трето място в ЕС по рециклиране на пластмасови опаковки с 59,2% обработен материал.

България е на трето място в ЕС по рециклиране на пластмасови опаковки с 59,2% обработен материал. Това показват данни на Евростат за 2018 г.

Процентът у нас е доста по-висок от средния за Европа, който е 41,5. Преди нас се нареждат единствено Литва с 69,3% и Словения с 60,4 на сто.

Повече от половината събрана пластмаса се рециклира и в Чехия, Кипър, Словакия и Испания.

На другия полюс на класацията се нарежда Малта с 19,2% (за 2017 г.), следват Франция и Унгария съответно с 26,9 и 30 на сто.
България и Хърватия са страните, които генерират най-малко отпадъци от опаковки. У нас количеството е 70,8 кг на човек, а в Хърватия - 67,8. От тях у нас се рециклират 43 кг. Става въпрос за опаковки от всякакви материали - стъкло, хартия, пластмаса и др.

Въпреки това обаче през 2018 г. страната ни едва покрива целите на ЕК за оползвотворяване и рециклиране на отпадъците. Минималната норма е 60%, а количеството преработени опаковки у нас е 65%.

Освен това у нас единствената форма на оползвотворяване на отпадъците е рециклирането. Други форми, като например употребата им за производство на енергия, са застъпени незначително.

Миналата година ЕК реши да въведе данък върху нерециклираната пластмаса за страните членки в размер на 80 евроцента за килограм.

От лятото пък влиза в сила забраната за целия съюз за употреба на осем пластмасови изделия за еднократна употреба - прибори за хранене, сламки, чинии, клечки за уши, бъркалки за напитки, пръчки за балони, съдове за храна, изработени от експандиран полистирен и продуктите от оксо-разградима пластмаса. (24 часа)