Изнасилването в брака ще е престъпление, домашното насилие - и психическо

https://www.24chasa.bg/novini/article/9408756 www.24chasa.bg
Правосъдният министър Дасислава Ахладова

Национална комисия за превенция и защита от домашно насилие предлага Министерството на правосъдието като отговор на нарастващите случаи на тормоз вкъщи. Предвижда се това да е постоянно действащ орган, който да е в сграда на МВР, защото на тел. 112 се подават сигналите. Комисията ще се занимава с държавната политика по този проблем. Предвидено е начело да застане вицепремиер, а в състава ѝ да се включат зам.-министри, както и заместници на главния прокурор и на съдия №1. В заседанията ще могат да участват омбудсманът, депутати, неправителствени организации, различни експерти.

Дейността на комисията ще се подпомага от координационно звено, в което ще бъдат командировани служители от различни министерства.

С промените в закона за Защита от домашното насилие

ще се въведе и централен

регистър за случаите на

домашно насилие

Там ще има информация за извършителите и пострадалите, в какви взаимоотношения са, какво насилие е било упражнено - физическо, психическо, сексуално, икономическо или друго, продължителност на насилието, вреди, история на насилието в отношенията, подадени молби за издаване на заповед за защита, какви мерки са били налагани и др.

Предвижда се от бюджета да се отделят пари, с които да се финансират програми за превенция на домашното насилие - в училища, с органите на съдебната власт, с МВР, организиране на семинари и конференции.

Жертвите на домашно насилие ще се възползват от специализирани услуги като денонощна безплатна телефонна линия за консултации, настаняване в кризисен център за пострадали, подслон след 6-ия месец от извеждането.

Законопроектът предвижда и

увеличаване на срока

за подаване на молба

за защита

от домашното насилие, който сега е до 1 месец. Авторите на проекта предвиждат да бъде увеличен на до 3 месеца, а в изключителни случаи и до 6 месеца. Целта е преодоляване на първоначалния психологически шок и страха от насилника.

По-бързо съдебно производство за защита от домашно насилие предвижда законопроектът на Министерството на правосъдието.

Магистратите веднага ще започват да събират доказателствата, без да приканват страните към спогодба или медиация. Това се прави, за да се избегне травматизиращ контакт на пострадалия от домашното насилие с извършителя.

Бременни от домашен насилник, настояща и бивша съпруга също ще могат да търсят защита.

Въвеждат се нови мерки срещу домашните насилници. Те

ще имат пълна забрана

за комуникация

с жертвата си

- по телефон, мейл, с приложения, класическа поща и дори факс.

Ако жертвата е дете, то ще бъде насочвано към специализирани услуги.

С проекта на промените в закона насилниците ще бъдат задължавани да посещават програми за лечение на зависимостите си, ако има данни, че употребяват алкохол или наркотици. Специално за тях ще се въвежда забрана да носят оръжие. Ако имат разрешително, то ще им се отнема за определен срок с решение на съда.

Защита от съда ще

могат да искат не само

жертви на домашно

насилие, но и прокурор,

което ще е допълнителна гаранция за правата на пострадалите.

Формите на домашно насилие стават повече. Предлага се дефиниране на икономическо и психическо, а не само на физическо, от което сега има защита.

Икономическо насилие ще е поставяне на жертвата в положение на зависимост - като отнемане на достъп до икономически възможности и ресурси, ограничен достъп до средства, изолиране на жертвата чрез лишаване от пари за независими дейности, забрана или контрол на достъп до здравеопазване и образование, изключване от вземане на решения за съвместните финанси, контрол върху заплатата с цел зависимост.

Психическо насилие ще има при принуда, заплахи, вербално насилие и тормоз, сплашване, постоянно критикуване, засрамване, порицаване, използване на обидни имена и епитети, присмиване, имитиране, публично унизяване и др.

Предвиждат се и изменения в Наказателния кодекс по членовете, които преследват домашното насилие. Предлага се премахване на изискването за системност в дефиницията за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, и криминализиране на изнасилването в брака и на всички форми на икономическо и психическо домашно насилие.