ГЕРБ прикани за общи дела на финала на НС, посочи медиците за пример (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9408939 www.24chasa.bg
След коледната ваканция депутатите откриха новия политически сезон с химна на България и на ЕС. СНИМКА: Велислав Николов

БСП очаква след изборите промяна, според ДПС те ще са най-важните след 1989 г.

С призив към всички партии за общи дела в последните седмици на 44-ото НС откри ГЕРБ новия политически сезон. Управляващата партия посочи добрия пример на медиците, които се борят с коронавируса на първа линия.

“Запазването на всеки човешки живот е единствената мотивация за работа на парламента - каза председателката на групата д-р Даниела Дариткова и добави:

- Ще продължим да виждаме опозицията не като врагове.

Ще сме отворени

за диалог както

сега, така и

след изборите”

ГЕРБ отчете като успех, че през лятото удържали на опита държавата да бъде хвърлена в хаос и безвластие. Отново посочиха президента като подстрекател на опитите да бъдат свалени от власт.

“Без работата на НС нямаше да има бюджет, нито правителство, което да вземе необходимите мерки за справяне с кризата. Президентът Радев поиска страната да остане без парламент в здравната криза. С риск да понесем негативи не се поддадохме на натиска”, обясни Дариткова.

ГЕРБ пак приканиха

президента

да обяви час

по-скоро датата

на изборите,

за да може институциите и партиите да се подготвят на време.

Предстоящият вот бе акцент и в речта на председателката Цвета Караянчева. Тя призова да се избягват внушения за манипулации в резултатите, защото това щяло да доведе до още по-ниска активност.

“В последните 4 г. бяхме свидетели както на единство, така и на демонстративно опразване на депутатски банки. Както на колеги, които участваха на видеовръзки от болничните си легла, така и на такива, които отказваха да носят маски. Станахме свидетели на бесилка пред парламента. Тя бе доказателство, че всички можем да станем жертви на безпринципност”, каза още Караянчева.

Коалиционните партньори от “Обединени патриоти” пък категорично се обявиха против каквито и да било промени на изборните правила в навечерието на вота. За тях гласуването по пощата единствено ще даде възможност на Турция да обърне избирателния процес у нас. “Ако не беше акцията на патриотите преди 4 г. на турската граница, най-вероятно щяхме да имаме етническа партия в парламента - ДОСТ. Хубавите намерения са едно, национално отговорната позиция - друго”, каза съпредседателят на ОП Искрен Веселинов.

Опозицията се обърна към хората с призив за промяна, а към управляващите - с обвинения за създаване на

две паралелни

Българии -

реална и

телевизионна

“От всички нас зависи промяната, тя е възможна. Поискайте я и бъдете активни участници в нейното изпълнение”, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова и продължи с критики към ГЕРБ: “В телевизионната България се справяте най-добре с кризата, но истинската България бе на първо място по смъртност.” По думите ѝ три картини обобщавали всичко за това управление - чекмеджето с пистолета и парите, свлачището към Рилския манастир само ден след като премиерът се похвали с ремонта му и го наводнената половин България.

Според ДПС предстоят най-важните избори за страната ни от 1989 г. насам. Причината - от тях зависи как и за колко време ще се справим с кризата, обясни лидерът Мустафа Карадайъ. Но обвини ГЕРБ, че иска служебна победа, раздавайки пари на всички групи, за да са доволни.

Участниците в изборите да не забравят, че от езика на кампанията зависи нужният диалог след изборите, призова още Карадайъ и нарече

последния

мандат

“безпомощно

лутане”.

От “Воля” напомниха на депутатите, че народът е техен работодател и предстои борба за неговото доверие. Никой работодател не избира служители, който са го подвели, каза зам.-шефката на групата Кръстина Таскова.