Харадинай: Еди Рама да се занимава с Косово, а не със спора на Турция и Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9409147 www.24chasa.bg
Лидерът на Алианса за бъдещето на Косово (АБК) Рамуш Харадинай СНИМКА: Ройтерс

Лидерът на Алианса за бъдещето на Косово (АБК) Рамуш Харадинай заяви пред телевизия Ora News, че от една година не са общували с албанския премиер Еди Рама, цитира думите му македонското електронно издание “Слободен печат“

„Отдавна не общувам с Рама, повече от година. "Ще уважавам всички институции на Албания, разбира се, пожелавам на моите албански сънародници да продължат напред в реформите си и на предстоящите избори те ще решат кой ще управлява държавата и аз ще уважа това", каза той в предаването "Темпора", предаде Фокус.

Харадинай, бивш премиер на Косово, коментира опита на премиера Еди Рама да стане посредник между Турция и Гърция.

Според Харадинай, вместо да разрешава проблемите между Анкара и Атина, премиерът Еди Рама може да работи за нови признавания на Косово, подчертавайки факта, че Гърция все още не е признала косовската независимост.

„Знам дискусията, която Албания води с Гърция на морската граница. Ние имаме интерес да подобрим отношенията с Гърция, за да може официална Атина да признае независимостта на Косово, така че в този случай би било по-добре Рама да помогне на Косово да бъде признато отколкото да се интересува от допълнително разрешаване на други въпроси. "Благодарим на Анкара за признаването на независимостта на Косово и тяхната подкрепа за нас," каза Харадинай.

В средата на януари миналата година Рама заведе дело за клевета срещу Харадинай пред Основния съд в Прищина. В исковата молба се твърди, че Харадинай е обвинил Еди Рама, че е подкрепял размяната на територии между Косово и Сърбия.

Харадинай оцени, че искът няма основание и че е заведен само за да се избегне политическата отговорност. Рама все пак оттегли иска си в началото на юли по време на посещение в Прищина.

„Не че не е важно за мен, но по-важното е какво ще ни обедини всички. Със или без дело, Рамуш не е министър-председател, не е политик за мен, той е една от историческите фигури. Така че съдебната процедура ще бъде официално оттеглена, каза Рама тогава в Прищина, след което оттегли иска.