Иран разработва ново ядрено гориво на базата на уранов метал

https://www.24chasa.bg/novini/article/9409190 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Иран е започнал да разработва нов тип гориво за ядрен реактор на базата на уранов метал, заяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Ройтерс.

През последните два месеца Иран увеличи броя на нарушенията си на ядреното споразумение, сключено през 2015 г. с шест големи сили, като настоява да бъдат премахнати санкциите, които отново му наложиха САЩ.

Някои от тези нови мерки са изисквания в закон, който Иран прие в отговор на убийството на водещия си ядрен учен през ноември, което Техеран приписва на Израел, предаде БТА.

Те са обаче и част от процес на нарушаване на споразумението, който Иран започна през 2019 г. в отговор на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли страната си от ядреното споразумение и да възобнови американските санкции срещу Техеран.

"Генералният директор Рафаел Мариано Гроси днес информира страните членки на МААЕ за последните развития по плановете на Иран за научноизследователска дейност за производство на уранов метал за подобрен тип гориво за научния ядрен реактор в Техеран", се казва в изявление на МААЕ.

В ядреното споразумение е наложена забрана на Иран да произвежда или да се сдобива с уранов метал за срок от 15 години. Урановият метал може да се използва за сърцевината на ядрена бомба.

Поверителен доклад на МААЕ, адресиран до нейните членове и получен от Ройтерс, посочва, че Иран е съобщил за план да произвежда уранов метал от естествен уран и после да произвежда уранов метал обогатен до 20 процента за гориво за Техеранския изследователски реактор.

Отделно Иран планира и да обогатява уран до 20 процента - ниво, което той постигна преди сделката за ядрената му програма. Процесът в тази насока е започнал на обекта Фордо миналата седмица.