Терзийски: Няма тежки инциденти въпреки влошената метеорологична обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/9409586 www.24chasa.bg
Министърът на вътрешните работи гл. комисар Христо Терзийски, о.р.

Въпреки интензивното развитие на обстановката и получените множество сигнали не се стигна до тежки инциденти, свързани със загинали и пострадали хора. Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването в парламента във връзка с влошената метеорологична обстановка в страната.

Към 06.00 часа тази сутрин обстановката се нормализира - отменено е бедственото положение в Доспат и Мадан. Остава частичното бедствено положение в в село Равадиново - община Созопол, гр. Белово, област Пазарджик, Драгоман, Своге и Костинброд, както в общините Симитли, Якоруда и Гоце Делчев, Нови Искър, община "Трън" и "Перник" и др. Към момента няма язовири, които да са застрашени от преливане и да застрашават хората и имуществото им, увери още Терзийски.

Той подчерта, че последните дни нивата на реките е повишено, което е наложило извършването на дейности по контролирано изпускане на част от язовирите. Падналите значителни количества валежи, както и бързото снеготопене значително усложнява оперативната обстановка в областите София, София - област, Перник, Бургас, Смолян, Благоевград, Монтана, Враца и Кюстендил. Снеговалежите в Северозападна България и част от Централна и Южна България предизвика временно и пълно затваряне на пътища и проходи. По думите му вследствие на обстановката са засегнати инфраструктурни обекти, жилищни сгради, дворове и други.

Създадена е организация за денонощно наблюдение на нивата на язовирите и реките. От екипи на главна дирекция "Пожарна безопастност и защита на населението" са обработени 268 сигнала свързани с метеорологичната обстановка за периода от 0 часа на 12 януари до 6 часа на 13 януари. Създадена е организация за отводняване на наводнени области и пътища, както и къщи и мазета, уточни министърът.

"Няма загинали хора, в пълна координация между институциите се оказва съдействие на пострадалите от бедствието хора. Състоянието на пострадалите от затрупаната от свлачище къща в Смолян е стабилно. Лицата ще бъдат настанени в общински жилища", каза още министърът.

В отговор на въпрос, министър Терзийски уточни, че междуведомствената комисия, която се ръководи от министърът на вътрешните работи, разполага с годишен бюджет от около 80 млн.лв., членове на тази комисия са заместник-министри от почти всички министерства, както и представители на сдружението на общините. Исканията, които са постъпили в секретарята на комисията, надвишават 320 млн. лв. Разпрделението на средстава се вземат при пълно мнозинство, една част са за превантивни дейности, други за преодоляване на последствията, свързани с бедствия. Той добави, че всички щети, които са нанесени на частни жилища, или държавно или общинско имущество, ще бъдат обезпечени.15-20% от бюджета на комисията се разпределя за почистване на речни корита, това са около 15 млн. лв. на година, уточни Терзийски.

"Надявам се до края на феврури да постъпят заявките, и ние ще предприемем действия за бързо разпределение на средстава, така че да бъдат обезпечени щетите, както и за превантивни действия, защото през пролетта се увеличават обемите в реките, заради снеготопенето", каза още министърът.