Петкова: Тази сутрин 26 населени места са без ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/9409589 www.24chasa.bg
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Електроенергийната система на страната е стабилна. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутати в парламента за ситуацията в страната след влошената метеорологична обстановка и предприетите от властите действия.

За периода от 10-и до 13-и януари са констатирани аварии на четири електропровода на 110 кW и на два на 400 kW. Авариите по три от електропроводите на 110kW са отстранени, към момента се работи по подмяна на стълб на 110 kW на територията на община Чипровци, обясни тя. Припомни, че девет екипа работят по отстраняването на аварията при Петрохан.

“По отношение на електроразпределителните дружества - в следствие на усложнената метеорологичната обстановка заради обилните валежи на база на информацията предоставена от ЧЕЗ електроразпределение и електроразпределение Север имаме следната информация. На 11 януари към 8 ч. без електрозахранване са били над 70 населени места или 15 252 клиента. На 12 януари към 8 ч. сутринта без електрозахранване са 63 места или 11 540 клиента. На 13 януари към 8 ч. без ток са били 47 места или 4584 клиента. Към тази сутрин електрозахранване нямат 26 населени места, 4027 клиента. Те се намират Сливница, Своге, Костинброд и Драгоман”, каза още Петкова.

Не са създадени рискове за работата на комплекса Марица-Изток. Електроенергийната система на страната е стабилна, допълни тя.

Министърът на енергетиката даде и подробен отчет пред депутатите за всички водно-електроцентрали и язовири, които се стопанисват от Националната електрическа компания. От него стана ясно, че там, където е имало опасност от преливане са предприети мерки за контролирано изпускане. Язовир Батак и каскадата Доспат-Въча пък нямат опасност от преливане.