Лъчезар Борисов: Проблем е имало при язовир Земен, свлякъл се е част от въздушния откос

https://www.24chasa.bg/novini/article/9409671 www.24chasa.bg
Лъчезар Борисов СНИМКА: Архив

На 11 януари не се наблюдават нарушения по целостта на язовирите Маслово и Бистрица до Костиброд. Конфликтна точка беше язовир Земен в област Перник. На 8-и януари там имаше настъпило свличане на част от въздушния откос. Беше реализирано контролирано понижение на водното ниво през основния изпускател.
Това съобщи пред депутатите министърът на икономиката Лъчезар Борисов за ситуацията в страната след обилните валежи.
“По-голямо наблюдение и контрол имаше и на язовир Амбарица, Кирково. Към 10 ч. на 11-и януари е информирано, че започва преливане през преливника и има вероятност тръбата на основния пропусквател да бъде затлачена. Предприети са всички действия, включително и с тежка техника, като е установено, че преливника е пълен с кал от свлачището и са предприети съответните действия да се преодолее тази ситуация. Подобна ситуация имаше и при язовир Зорница, което е в община Средец, област Ямбол”, каза още той.
“При яз. "Зорница" край Ямбол ситуацията е подобна. Осъществено е изпускане чрез преливник, заради възможно опасно преливане, чрез него опасността е преодоляна. Разширен е и преливникът”, допълни той. Борисов уточни, че при нито един от вече ремонтираните или сега ремонтиращи се язовири и не е имало проблем.