Китайският военен безпилотен самолет WJ-700 с успешен първи летателен тест

https://www.24chasa.bg/novini/article/9409715 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Миналия понеделник китайският военен безпилотен самолет WJ-700 е извършил успешно първия си летателен тест, съобщиха от компанията производител China Aerospace Science и Industry Corp (CASIC).

Той може да лети на голяма височина, с висока скорост, има силна устойчивост и голям товарен капацитет. Апаратът е способен да осъществява както атакуващи, така и разузнавателни мисии. Той е в състояние да провежда прецизни удари въздух-земя в множество сценарии, като наземни атаки, противокорабни и радиационни атаки, се казва в изявлението на CASIC, предава радио Китай.

Отличителна характеристика на WJ-700 в сравнение с други подобни самолети, е големият му размер, което означава, че той има повишен капацитет за полезен товар, позволявайки му да носи по-големи боеприпаси като противокорабни ракети, както и да атакува извън обичайната зона на вражеска ПВО, коментира военният експерт Уей Дунсю. Според него, ключови тактически и дори стратегически центрове, включително радарни инсталации, военни кораби и командни центрове, могат да бъдат цели на WJ-700.

След приключване на всички тестове и проверки, безпилотният самолет ще бъде официално въведен на въоръжение в китайската армия.

CASIC представи WJ-700 за първи път по време на авиошоу в град Жухай през ноември 2018 г. Според някои оценки до 2024 г. продажбите на китайски безпилотни самолети за военна употреба биха могли да заемат 25% от световния пазар или 17 милиарда юана (2,6 милиарда долара). Очакванията са в следващите десет години продажбите на тези машини да надхвърлят 110 милиарда юана.

Класация

1

Ваксината срещу COVID-19 на Синовак показа 100% ефективност в предотвратяването на тежки случаи в Бразилия

2

Американските политици нямат право да критикуват Китай по въпроса за Синдзян

3

Млад фотограф помага на хората в депресия

4

Ефективността на китайските ваксини срещу COVID-19 в Турция достигна 91,25%

5

Топ 10 на най-добрите китайски филми за 2020