Пекин: Вашингтон да се откаже от конфронтацията и стереотипите от Студената война

https://www.24chasa.bg/novini/article/9409787 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Международната общност ясно знае какъв е приносът на САЩ към ООН, включително това, че страната не внася дължимите от нея вноски, заяви говорителят на Външно министерство Джао Лидзиен на вчерашната си редовна пресконференция, предава радио Китай.

„Всички си спомняме как Вашингтон се оттегля многократно от международни договори и организации. Преди да говори за американското лидерство, държавният секретар Помпео трябва поне да осигури внасянето на дължимите вноски и да направи така, че САЩ да се присъединят отново към споразуменията и организациите, от които се оттеглиха“, посочи той.

По думите на Джао Лидзиен, „през 21-ви век не може и не трябва да се обръщаме назад към Студената война и конфронтацията“. „Човечеството е изправено пред нарастващи глобални предизвикателства, включително пандемията от COVID-19 и единственият изход е да има равнопоставен диалог между страните, засилване на международното сътрудничество, подкрепа за многостранността и международната система с център ООН“, добави той.

Коментарът на Джао Лидзиен бе по повод туит на Майк Помпео от понеделник, в който той казва, че САЩ поставят на първо място американските данъкоплатци и интереси на страната, но ООН не може да мине без американското лидерство. Съединените щати не могат да си позволят да се върнат към досегашната многостранност, смята държавният секретар.