Световната банка: През 2021 г. китайското икономическо възстановяване ще прелее към останалия свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/9409814 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

През 2021 г. китайската икономика ще продължи да се възстановява устойчиво, давайки активен принос за световния икономически растеж. Около това се обединиха участниците в симпозиум на мозъчния тръст „Център за Китай и глобализацията“, която се проведе на 13-ти т.м., предава радио Китай.

На срещата бе обсъден последният доклад на Световната банка за глобалната икономическа перспектива, според който спадът през 2020 г. се очаква да бъде по-нисък от първоначалните прогнози, като причините за това са по-слабото свиване на развитите икономики и по-силното възстановяване на китайската. Прогнозата на банката е през 2020 г. икономиката на Китай да нарасне с 2%. По думите на директора на отдела за Китай, Корея и Монголия в Световната банка Мартин Рейзър, възстановяването на Китай ще съдейства за световния ръст.

В доклада се прогнозира също, че през 2021 г. световната икономика може да расте 4%, при положение, че се приложат широко ваксини срещу COVID-19. В Китай този ръст може да се увеличи до 7,9%. По думите на Айхан Кьосе, зам.-директор в Световната банка по въпросите на справедливото развитие, финансите и системите, има голям потенциал китайското икономическо възстановяване да „прелее“ към останалия свят.

През последните месеци много международни икономически организации, включително Световна банка, публикуваха положителна прогноза за тазгодишния икономически растеж на Китай и показват увереност в развитието на страната. В коментар за това директорът на Института за държавното развитие при Пекинския университет Яо Ян посочи, че китайската икономика ще продължи да бъде силен двигател на световния икономически растеж.

Класация

1

Ваксината срещу COVID-19 на Синовак показа 100% ефективност в предотвратяването на тежки случаи в Бразилия

2

Американските политици нямат право да критикуват Китай по въпроса за Синдзян

3

Млад фотограф помага на хората в депресия

4

Ефективността на китайските ваксини срещу COVID-19 в Турция достигна 91,25%

5

Топ 10 на най-добрите китайски филми за 2020