Ревизоро: Проблем с водите тази година няма да имаме

https://www.24chasa.bg/novini/article/9410296 www.24chasa.bg

Няма да има проблем с язовирите за питейно-битови нужди и тези за енергетика през тази година, увери екоминистърът Емил Димитров в отговор на депутатските въпроси по време на изслушването в парламента за влошената метеорологична обстановка в страната. Наблюдаваните язовири от МОСВ са 52, язовир "Искър" има вода за около 3 години и половина. "Бели Искър" е един от двата язорира, които към момента бележат понижаване на обема, поясни екоминистърът.

В яз. "Камчия" за битейно-битови нужди към момента няма проблем за следващата година. В Тича обаче не дойде вода, а водосборът им е само на 10 км. В "Ясна поляна" също дойде много малко вода. Във всички язовири има вода за поне една година, в някой и за 2-3 г. напред. Напоителните язорири са най-зле. От земеделските язовири са пълни 39,6%. С водите тази година, ако правилно ги управляваме, не би трябвало да имаме проблем, категоричен беше министърът. Тенденцията е към тези 52 национално значими язовира да се насочат ВиК-та, защото сондажите им пресъхват, намалява дебита, и може да се наложи в бъдеще да бъдат включени още язовири или ВиК-та към тези 52, допълни Ревизоро.

Центърът за управление е изцяло подновен, за да вземе всички язовири - питейни, енергийни и за напояване, включително зала за наблюдение на въздуха на всички комини за зала за отпадъците, следващата седмица ще бъде открит, каза още Димитров.

Има 6-7 сметища, който не са рекултивирани, за което ще плащаме глоби, каза Димитров в отговор на въпрос за отпадъците. Проблемът със сметищата, с парите, който трябваше да наберат общините, ще бъде с изключителна острота след 2-3 години, когато всички клетки в страната на вече изградените регионални депа бъдат пълни, допълни още министърът.