От 25 януари масово тестват всички учители за коронавирус (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9411273 www.24chasa.bg

От 25 януари започва масовото тестване на българските учители за коронавирус с антигенни тестове. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов във Велико Търново. По-късно те ще могат да се ваксинират според националния имунизационен план, а регионалните здравни инспекции ще направят организацията. Те ще могат да получат инжекция както в училище, така и в разкритите имунизационни кабинети, обясни министър Ангелов.

„В петък ще излезе моя заповед за това кои специалности се връщат в реална учебна среда, съгласувано е с образователния министър Красимир Вълчев“, допълни той. Ако заболеваемостта след като пуснат практическите занятия в училища и университети продължава да пада и стигне под 120 заболели на 100 000 души, ще вървим към постепенно отваряне на държавата, допълни той.

С шефове на здравни инспекции, управлнеия по образованието и социални дирекции от Централна Северна България проф. Ангелов обсъжда как ще се стартира втора фаза на ваксинацията, от кои социални домове ще се започне и други детайли.

Той коментира ваксинацията в домовете за умствено изостанали и дементно болни, където социалните работници се въздържат да вземат решение за информирано съгласие, вместо потребителите заради множеството придружаващи заболявания.

"Завъртяха се някои твърдения, че основното противопоказание на ваксината са придружаващи заболявания. Няма такова противопоказание, хората в тези домове могат да бъдат ваксинирани, тъй като в кратката характеристика на продукта те не са изключени", уточни той.

Министърът посочи, че с министър Сачева ще дадат нарочни указания преди началото на ваксинацията в тези социални структури.
Социалните работници ще бъдат включени в трета фаза на ваксинацията, където попадат работещите в сектори, важни за функционирането на цялата държава, стана ясно още от думите на проф.Ангелов. Той каза, че в края на февруари и началото на март ще дойдат много големи количества ваксини, тогава ще стартира и трета фаза.

„Задължение на българското правителство е да осигури достатъчно количество ваксини за всички български граждани. Нашата идея е да се снабдим с всички одобрени ваксини в Европа. След като бъдат задоволени гражданите на България, ще помогнем и на всички наши български граждани, които са в Западните Балкани и Източното партньорство, така че със сигурност ще помогнем и на тези държави. Човешкият живот не може да бъде оценен с пари, така че не сме жалили средства за осигуряване на ваксини", подчерта проф. Ангелов.