ГЕРБ: Няма да внесем нито една от промените, които Радев предложи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9411375 www.24chasa.bg

4 април съвпада с католическия и арменския Великден и това ще повлияе на избирателната активност, смятат управляващите

ГЕРБ няма да внесе нито една от промените в Изборния кодекс, които президентът Радев предложи. Това заяви на пресконференция на управляващата партия депутатът Тома Биков минути след като държавният глава обяви, че вотът ще е на 4 април и призова за промени в законодателството.

ГЕРБ няма и да подкрепи промени в ИК, ако БСП реши да внесе предложенията като гласуване по пощата или видеонаблюдение на изборния процес, както бе предложено по време на консултациите на "Дондуков" 2. Освен това промяната на изборния закон в последния момент е в противоречие с препоръки на Венецианската комисия  и съда в Страсбург.

"В оставащото малко време до края на този мандат да бъдат направени промени в изборното законодателство, които засягат неговата философия, би нарушило доверието в изборния процес. Няма да внесем нито една от промените, които Радев предложи. Ако БСП реши, нека да внесат промените на Радев, но ГЕРБ няма да ги подкрепи", каза Тома Биков и добави, че управляващите ще направят всичко възможно да повишат избирателната актиовност.

Окончателната дата, която посочи президентът обаче съвпада с католическия и арменския Великден, отбелязаха управляващите. Според тях това ще повлияе на активността в деня на вота, особено на българите в чужбина. "Това е един от най-големите християнски празници. Много от западните страни са католически и това ще създаде проблеми за българите там с право за глас", коментира пък зам.-външният министър Георг Георгиев и се обърна към президента с въпроса: "Защо се отмята от нещо, което е анонсирал? Да даде обясненито пред нас какво го е наложило!"

Управляващите обвиниха Румен Радев, че се превръща от говорител на парламентарната опозиция в говорител на извънпарламентарната опозиция, а действията му оцениха като "оправдание на нищоправене през последните 4 г."

"Президентът да прекрати линията си за саботиране на изборния процес", призова Тома Биков и добави, че не пликовете и не машините гласуват, а хората.