Много от училищата в Румъния отварят от 8 февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9411671 www.24chasa.bg
Клаус Йоханис СНИМКА: Ройтерс

Повечето училища в Румъния ще възобновят присъственото обучение от 8 февруари, когато започва вторият учебен срок, съобщи президентът на страната Клаус Йоханис, цитиран от сайта "Зиаре".

"Имах много важен разговор с премиера, министъра на образованието, министъра на здравеопазването и други представители от тази сфера. Темата беше дали да отворим или не училищата за присъствено обучение. Мога да ви съобщя, че единодушно стигнахме до заключението, че от 8 февруари, когато започва вторият срок, мнозинството от училищата ще бъдат отворени", заяви Йоханис.
Той уточни, че това ще се случи при условие, че епидемията продължи да се развива както през последните две седмици. Окончателното решение ще бъде взето на 2 февруари, обясни БТА.

Държавният глава каза, че ще се прилага децентрализирана система, която отчита развитието на пандемията във всяко отделно населено място.

"Ако населеното място влезе в червения сценарий (повече от 3 заразени на 1000 жители), децата продължават да ходят на детска градина или в началните училища, а другите ученици не ходят на училище. Ако се стигне до над 6 (заразени на 1000 жители), населените места се поставят под карантина и всички си стоят вкъщи, училищата се затварят и се учи онлайн", посочи президентът.

Що се отнася до висшите учебни заведения, Йоханис отбеляза, че всеки университет ще решава сам по какъв начин да организира обучението.