АПИ и МВР очакват тежка пътна обстановка заради дъжда и снега (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9411696 www.24chasa.bg
Вътрешният министър Христо Терзийски (вдясно) и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски Снимки: АПИ

Очаква се ситуацията по пътната инфраструктура в страната да стане тежка подари валежите от дъжд и сняг.

Това съобщиха на брифинг пред медиите вътрешният министър Христо Терзийски и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

На много места вали дъжд и го обръща бързо в сняг. Най-голяма
опасност от заледяване има във високопланинските проходи в Стара планина, Рила и Родопите.

АПИ и МВР очакват тежка пътна обстановка заради дъжда и снега (Видео)

200 машини в момента обработват пътищата, за да са подходящи в тези зимни условия, каза председателят на АПИ Георги Терзийски.

Снимка: МВР
Снимка: МВР

Обстановката се усложнява - на места вали дъжд, като се очаква валежите да преминат в сняг. Единственият затворен участък за движение е проходът Петрохан, допълни той. На Троянския проход има ограничения за преминаване на МСП над 12 т.

Всички екипи са в готовност за реакция, където има необходимост, ще се отстраняват паднали дървета или земна маса, обясни още вътрешният министър.

Очакват се снеговалежи в Североизточна България, където по традиция стават снегонавявания и почистването е затруднено. 

Призоваваме гражданите да предприемат пътувания съобразно необходимостта, а когато се пътува, да са оборудвани за зимни условия. Колегите от АПИ следят постоянно ситуацията, каза вътрешният министър Христо Терзийски.     

Вътрешният министър подчерта, че днес е направена оценка и
предприетите досега действия на ангажираните институции са адекватни след падналите дъждове. Няма пострадали граждани, заяви министърът. Той съобщи, че Пътна и Охранителна полиция, както и служителите на пожарната са на линия за помощ при бедствия. Горските стопанства също помагат на АПИ.

Пътноподържащите фирми, служителите на АПИ и МВР са на терен и работят превантивно така, че да няма затворени пътни участъци.