Комитет на СЗО се събира спешно да обсъди новите варианти на вируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9411793 www.24chasa.bg
Обикновено комитетът се събира на всеки три месеца, но генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус този път свика членовете му две седмици по-рано от планираното. СНИМКА: Ройтерс

Комитетът за извънредните ситуации към Световната здравна организация (СЗО) се събира днес, за да обсъди вариантите на коронавируса, които са по-заразни и пораждат опасения от нов взрив на пандемията в някои страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Обикновено комитетът се събира на всеки три месеца, но генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус този път свика членовете му две седмици по-рано от планираното.

"Има два спешни въпроса, които изискват особено внимание и по които днес искам вашето мнение. Първият е появата наскоро на нови варианти на вируса SARS-CoV-2, а вторият е за евентуално използване на удостоверения за ваксинация и за тестове при международни пътувания", е обяснил пред комитета Гебрейесус според публикуван от СЗО текст.

"Обща тема при тези два въпроса е солидарността. Не можем да даваме приоритет или да наказваме дадени групи страни. Всички сме в една лодка и трябва да излезем от нея заедно", предупреди шефът на СЗО.

Според говорител на СЗО се очаква експертният комитет, оглавяван от французина Дидие Усен, да съобщи какви са препоръките след съвещанието, вероятно утре.

Именно този комитет посъветва на втората си среща на 30 януари 2020 г. генералния директор да обяви международно извънредно положение в общественото здравеопазване - най-високата степен на тревога при епидемия, което той и направи.

Британският и южноафриканският вариант на коронавируса, които се особено заразни, вече са открити в около 50 страни, докато светът се бори с нова вълна на заразата, която карантини, полицейски час и ваксинационни кампании не успяват да преодолеят.
Според СЗО отритият първо във Великобритания щам се е разпространил в около 50 страни и територии, а този от Южна Африка - в 20, но организацията смята, че реалният брой на страните вероятно е много по-голям.
Тези щамове могат да бъдат установени само чрез секвениране на генетичния им код - анализ, който не може да се прави навсякъде.
Трета мутация, която идва от бразилска Амазония и за откриването на която Япония съобщи в неделя, в момента се анализира и може да въздейства на имунния отговор, отбеляза СЗО в седмичния си бюлетин, определяйки щама като обезпокоителен.