Хелена Дюк - американският Павлик Морозов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9411837 www.24chasa.bg
Хелена издаде на властите с САЩ имената на майка си, на чичо си и леля си.

След скандала с роднините си Хелена Дюк събира дарения, за да учи право.

Гимназистка от Масачузетс привлече вниманието на цяла Америка и за дни се превърна в национална знаменитост. 18-годишната Хелена Дюк разпозна майка си, леля си и чичо си на видео, заснето по време на щурма на Капитолия, и издаде имената им на властите.

Руски медии пък веднага направиха паралел с Павлик Морозов - дете, обявено за герой, след като през 30-те години на миналия век предава баща си на комунистическите власти.

Хелена се представя за “либералната лесбийка на семейството”, която често била гонена от вкъщи заради убежденията и поведението си. Когато разпознала роднините си на видеото, тя го пуснала в туитър и посочила имената им - Тереза Дюк, Ричард и Ани Лоренц, а към майка си се обърнала с думите: “Здрасти, мамо, помниш ли как ми забрани да ходя на протестите на “Животът на чернокожите има значение”, защото можело да са опасни. Това ти ли си?”.

Този туит, споделен над 80 000 пъти още в първите часове на публикуването си, веднага предизвика оживени дискусии. От него се заинтересували не само агентите от ФБР, които активно издирват участниците в бунта, но и много американци, които твърдят, че в собствените им семейства има подобни случаи, а те се чудели как да постъпят.

Хелена е убедена, че не е направила нищо лошо. Твърди, че е имала колебания и вътрешни терзания, но се е почувствала засегната и разстроена от лицемерието на близките си. Миналата година майка ѝ казала, че не е добре дошла в дома си след протестите за чернокожите, защото това движение проявявало жестокост. “Бях убита от мъка, че тя не ми дава да изразявам позициите си. Но не мога да им разреша да постъпват така”, обяснява момичето.

Майката - запалена привърженичка на Тръмп, направила всичко възможно да скрие факта, че отива във Вашингтон. На видеото лицето на Тереза е окървавено, след като се заяла с чернокожа жена и двете се сбили, пише британското издание “Метро”.

Хелена е убедена, че роднините ѝ заслужават наказание за действията си. Джо Байдън нарече участниците в щурма “вътрешни терористи”, така че със сигурност ги чакат доста години затвор. Тереза Дюк е уволнена от работа в болницата в Уочестър, но срещу нея все още не са повдигнати обвинения.

След като стана известна покрай скандала, Хелена отвори сметка за събиране на дарения за обучението си. Тя искала да стане адвокат, но няма достатъчно финансови възможности да сбъдне мечтата си и моли за подкрепа. “Искам да направя света по-хубав, но ми е нужна помощта ви”, обърна се момичето към дарителите. Мнозина откликнали още в първите часове. За едно денонощие в сметката били събрани 12 000 долара. На 13 януари тя имала вече 40 000 долара, но за да учи право, ще ѝ трябват около 150 000.